PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 9 d. 09:36

Kauno miesto savivaldybėje Istorinės atminties komisija nebus steigiama

Kaunas

Kauno miesto savivaldybė. BNS/Fotobankas nuotr.

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


308431

Kauno miesto taryba nepritarė opozicinių konservatorių siūlymui savivaldybėje steigti Istorinės atminties komisiją.

Antradienį vykusio tarybos posėdžio metu mažumos lyderio, konservatoriaus Pauliaus Lukševičiaus iniciatyva nesulaukė Kauno politikų palaikymo – už balsavo vos 13 tarybos narių, 21 buvo prieš, 4 susilaikė.

Nors diskusijos dėl tokios komisijos kūrimo taryboje tęsėsi jau kurį laiką, klausimas vėl sulaukė daugiau dėmesio po sprendimų statyti paminklą prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui. Tuomet Kauno opozicija kritikavo mero Visvaldo Matijošaičio užmojus ir tikino, jog laikinojoje sostinėje trūksta aiškios istorinės atminties politikos.

Ketinta komisiją sudaryti iš 16 narių, kurių pusė – ne savivaldybės įstaigų deleguoti atstovai: istorikai, architektai, kultūrologai, menotyrininkas. Taip pat komisijoje veiktų vienas mero, pora savivaldybės administracijos atstovų ir 5 tarybos nariai.

Sumanymo autoriai siūlė komisijai pavesti teikti sprendimus, susijusius su laikinosios sostinės gatvių, aikščių, mokyklų ir kitų pastatų pavadinimo suteikimo, keitimo, atminimo ženklų įrengimo ir nuėmimo. Tokiu būdu vykdant istorinės atminties politiką, nurodoma dokumente, lemiamą balsą turėtų įvairių sričių profesionalai, o ne politikai.