PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 31 d. 12:57

Kauno ir Vilniaus rajonai kuria gyventojų ir verslo e. kortelę

Kaunas

Kortelė. Pixabay.com nuotr.

Aurimas RagelisŠaltinis: BNS


316323

Kauno ir Vilniaus rajonų valdžia planuoja vietos gyventojams ir verslui sukurti ir pristatyti skaitmeninę kortelę. Tuo metu Klaipėdos rajone bei Šiauliuose ši naujovė jau veikia ir pasiteisino.

Kauno rajono savivaldybės Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus vedėja Aistė Sinkevičienė sako, jog kortelės kūrimas gali užtrukti apie pusmetį.

„Tikėtina, viskas kol pasigamins, kol susikurs, įsidiegs, tai čia bus kokių šešių mėnesių darbas. Norime tą kortelę įsidiegti kitiems metams“, – BNS sakė A. Sinkevičienė.

Anot jos, savivaldybė kol kas išsamiau nenori nekomentuoti savo planų, o tai padaryti ketina pasibaigus paslaugos konkursui, kuriam paraiškų laukiama iki rugsėjo 9 dienos.

„Kai jau turėsime tos kortelės–aplikacijos kūrimo konkurso nugalėtoją, tada tikrai daugiau galėsime papasakoti“, – tikino savivaldybės atstovė.

Konkurso sąlygose nurodoma, kad programėlė bus skirta naujienų, renginių ir lankytinų vietų publikavimui, informavimui apie gyventojams skirtus konkursus, vieningą mokėjimo platformą, nuolaidų gyventojams ir viešojo transporto integraciją, apklausas bei savivaldybės ir verslo bendradarbiavimą.

Vilniaus rajono savivaldybės taryba balandį taip pat pritarė, kad vietos gyventojams būtų įdiegta tokia kortelė.

„Pas mus irgi bus (gyventojų kortelė – BNS), šiuo metu tiesiog vyksta visi organizaciniai derinimo procesai“, – BNS sakė mero patarėjas Kęstutis Butvydas.

Savivaldybė anksčiau teigė, kad projekto įgyvendinimas turėtų kainuoti apie 25 tūkst. eurų.

Tuo metu uostamiesčio rajono savivaldybė gyventojų kortelę–programėlę „Atviri horizontai“ pristatė balandžio pradžioje.

„Nuolat ieškome būdų, kaip labiau įtraukti gyventojus, juos paskatinti bei tuo pačiu ir padėkoti už tai, kad renkasi Klaipėdos rajoną, čia deklaruojasi. Gyventojo kortelė – viena tokių priemonių, todėl ir nutarta ją diegti“, – BNS sakė savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus patarėja Rita Rapalienė.

Anot jos, gyventojo kortele siekiama įtraukti žmones į rajono gyvenimą – renginius, edukacijas, sporto veiklas.

R. Rapalienės teigimu, programėle naudojasi per 5,6 tūkst., fizine kortele – daugiau nei 1 tūkst. gyventojų.

„Pastebime, kad kortelė aktyviai naudojama ir rajono renginiuose. Pavyzdžiui, Veiviržėnuose vykusiame renginyje kortele pasinaudojo net 300 gyventojų“, – sakė R. Rapalienė

Ji teigė, kad šios sistemos ir aplikacijos įdiegimas savivaldybei kainavo per 16 tūkst. eurų, o fizinių kortelių gamyba – beveik 10 tūkst. eurų.

Savo ruožtu Šiaulių savivaldybė tokią programėlę pristatė dar pernai vasarą, o šiuo metu ieškoma, kas pagamins fizines korteles.

„Šiauliečiai gali atsisiųsti ir naudotis numatytomis įvairiomis lengvatomis – ar tai būtų viešojo sektoriaus paslaugos, ar privataus sektoriaus taikomos nuolaidos“, – BNS sakė savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis.

Anot jo, programėlėje taip pat yra kita gyventojams reikalinga ar įdomi informacija, jos funkcijų sąrašas nuolat pildomas.