REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 25 d. 16:55

Kaune pradėta montuoti Aleksandro Jogailaičio skulptūra, atidengimas planuojamas liepą

Kaunas

Aleksandro Jogailaičio skulptūra. Kauno miesto savivaldybės nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


306418

Prie Ramybės parko Kaune pradėta montuoti Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Aleksandro Jogailaičio skulptūra, ją oficialiai atidengti planuojama liepos 15-ąją, minint Žalgirio mūšio metines.

Kaip antradienį pranešė Kauno savivaldybė, Ukrainos skulptorių sukurtas monumentas Aleksandrui Jogailaičiui pradėtas montuoti ant pagrindo prie Vytauto prospekto ir Miško gatvės sankryžos.

Kunigaikščio skulptūrą iš bronzos Kyjive išliejo ukrainiečiai skulptoriai Olesius Sydorukas ir Borisas Krylovas, taip pat sukūrę prie Kauno pilies stovintį „Laisvės karį“.

„Aleksandro Jogailaičio paminklas, visų pirma, yra labai sudėtingas inžinerinis statinys. Pagrindinė užduotis – sumaniai ir įdomiai išdėstyti visas detales. Istorinė Aleksandro figūra reikalauja daugybės skirtingų elementų, kurie galėtų papasakoti šios legendinės asmenybės istoriją“, – savivaldybės pranešime cituojamas O. Sydorukas.

Jo teigimu, nuo idėjos iki paminklo pastatymo praėjo beveik dveji metai, ilgą skulptūros atlikimo laiką lėmė sunkios darbo sąlygos su Rusija kariaujančioje Ukrainoje.

Aleksandro Jogailaičio skulptūrą Kaunui padovanojo Prano Kiznio fondas. Vietą jai praėjusių metų pabaigoje išrinko kauniečiai, pasak savivaldybės, internetinėje apklausoje iš 1,3 tūkst. respondentų daugiau kaip pusei balsavus už Ramybės parko prieigas.

Kaip pažymi savivaldybė, istoriniuose šaltiniuose minimas Aleksandro rūpestis Kauno parapija bei Kauno šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra bazilika. Jo tėvas, LDK valdovas Kazimieras Jogailaitis, Kaunui yra suteikęs vieną seniausių privilegijų, kuria patvirtino ir praplėtė miesto teises.

1410 metais jungtinę Lietuvos ir Lenkijos kariuomenę į pergalę prieš Kryžiuočių ordiną kartu su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu Vytautu vedęs Lenkijos karalius Jogaila yra Aleksandro Jogailaičio senelis.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA