PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 31 d. 12:52

Kataro premjeras abejoja dėl „Hamas“ ir Izraelio derybų ateities

Pasaulis

Mohammedas bin Abdulrahmanas Al Thani. YouTube.com stop kadras

BNSŠaltinis: BNS


312143

Kataro ministras pirmininkas šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas Al Thani trečiadienį suabejojo tolesnio tarpininkavimo derybose tarp Izraelio ir „Hamas“ sėkme po to, kai Teherane buvo nužudytas palestiniečių grupuotės politinis vadovas Ismailas Haniyeh.

„Politinės žmogžudystės ir tebesitęsiantis taikymasis į civilius Gazos Ruože, kol vyksta derybos, verčia mus klausti, kaip tarpininkavimas gali būti sėkmingas, kai viena šalis nužudo kitos pusės derybininką? Taikai reikia rimtų partnerių“, – socialiniame tinkle „X“ parašė Kataro premjeras, vadovaujantis tarpininkavimo pastangoms.

Kataras, kuriame įsikūrusi „Hamas“ politinė vadovybė, kuriai priklauso ir I. Haniyeh, kartu su Egiptu ir JAV parama jau kelis mėnesius dalyvauja derybose tarpininkaudami siekiant užbaigti karą Gazos Ruože.

Anksčiau trečiadienį Kataro užsienio reikalų ministerija pasmerkė „Hamas“ politinio vadovo nužudymą, pavadindama tai „bjauriu nusikaltimu“ ir „pavojinga eskalacija“. Pasak jos, tai yra „šiurkštus tarptautinės ir humanitarinės teisės pažeidimas“.

Užsienio reikalų ministerija teigė, kad „dėl šios žmogžudystės ir beatodairiško Izraelio elgesio, kai jis nuolat taikosi į civilius Gazos ruože, regione kils chaosas ir sumažės tikimybė pasiekti taiką“.

„Ministerija kartoja tvirtą Kataro valstybės poziciją, kuria atmetamas smurtas, terorizmas ir nusikalstami veiksmai, įskaitant politines žmogžudystes, nepriklausomai nuo motyvų ir priežasčių“, – pridūrė ji.

Kataras su Jungtinių Valstijų palaiminimu nuo 2012 metų priima pas save „Hamas“ politinį biurą, palestiniečių kovotojų grupuotei uždarius savo biurą Damaske.

Iraniečių žiniasklaida pranešė, kad „Hamas“ politinis vadovas žuvo per oro smūgį Teherane apie 2 val. vietos (1 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Jis dalyvavo naujojo Irano prezidento inauguracijoje parlamente.

„Hamas“ dėl I. Haniyeh žūties kaltina Izraelį, pastarasis atsisakė komentuoti šį klausimą.