PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Liepos 12 d. 15:03

Kas yra kolagenas?

Lietuva

Pexels.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT


309204

Kolagenas – didžiausias baltymas, esantis žmogaus odoje, sausgyslėse, kauluose, raumenyse, sąnariuose, plaukuose ir naguose. Organizmas jį gamina natūraliai. Net 30 procentų visų mūsų baltymų sudaro kolagenas, kuris yra nepakeičiamas ir labai svarbus tinkamam kūno funkcionavimui. Jis sudaro jungiamojo audinio pagrindą ir kaip savotiški klijai išlaiko organizmo vientisumą.

Maždaug nuo 20 – 25 metų natūrali kolageno gamyba organizme ima mažėti. Tuo pačiu prastėja ir jo kokybė. Tam, kad galėtumėte papildyti kolageno atsargas ir ilgiau išlikti jaunatviški bei sveiki, rekomenduojame vartoti mūsų kolageno papildus.

Skirtingi kolageno tipai

Kolagenas turi net 28 skirtingus tipus, bet svarbiausi jų – I, II ir III tipo kolageno peptidai.

I tipo kolagenas sudaro 90 procentų viso kolageno. Jo gausu odoje, plaukuose, naguose, kremzlėse, sausgyslėse, raiščiuose, jungiamajame audinyje, kauluose bei kraujagyslėse. Jo fibrilės tvirtesnės net už plieną.

II tipo kolageno yra nosyje gerklose, trachėjoje, šonkauliuose, tarpslanksteliniuose diskuose ir sąnariuose. Jis suteikia visoms kremzlėms ir sąnariams elastingumo ir tvirtumo.

III tipo kolagenas randamas odoje, kraujagyslėse ir audiniuose, kurie skatina žaizdų gijimą. Jis labai svarbus normaliai širdies ir kraujagyslių veiklai. Taip pat palaiko gerą kitų organų bei raumenų struktūrą.

Kuriuose maisto produktuose gausu visų geidžiamo kolageno?

Kaulų sultinys. Tai vienas geriausių kolageno šaltinių. Jautienos sultinyje gausu I tipo kolageno. Vištienos ir kalakutienos – daugiau II tipo kolageno. Jį galima gerti norint palaikyti sąnarių sveikatą.

Lašiša. Ši žuvis turtinga cinku ir omega-3 riebalų rūgštimis. Cinkas aktyvina kolageno sintezei reikalingus baltymus, o omega-3 riebalų rūgštys palaiko natūralią odos drėgmę. Jei norite turėti gražią odą, į savo mitybą įtraukite daugiau lašišos ar kitos riebios žuvies, pavyzdžiui, tuno, silkės, skumbrės.

Žalios spalvos daržovės. Tai puikūs vitamino C šaltiniai, kurie reikalingi stipriam imunitetui. Šiose daržovėse yra ir chlorofilo, kuris gali padidinti prokolageno ir kolageno kiekį. Tai labai svarbu odos ir kaulų sveikatai. Pagrindinės daržovės: brokoliai, špinatai, avokadai, kopūstai ir daugelis kitų.

Raudonos spalvos daržovės. Jose gausu antioksidanto likopeno, kuris veikia kaip natūralus filtras nuo saulės, apsaugantis odos ląsteles nuo UV spindulių pažeidimų. Pagrindinės daržovės: paprikos, pomidorai ir burokėliai.

Oranžinės spalvos daržovės. Jose gausu vitamino A ir beta karotino. Tai skatina kolageno regeneraciją ir suteikia daug privalumų odos grožiui. Pagrindinės daržovės: morkos ir moliūgai.

Sojos produktai. Juose yra genisteino ir omega-3 riebalų rūgščių. Tai skatina kolageno sintezę, gerina kraujotaką ir mažina uždegiminius procesus. Išbandykite sojų pupeles, tofu sūrį ir natūralų sojų pieną.

Citrusai. Citrusiniuose vaisiuose gausu vitamino C, kuris reikalingas baltymų sintezei ir, žinoma, kolageno gamybai.

Reklama