PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Šiaulių televizija2024 m. Birželio 18 d. 16:47

Karštis džiugina ne visus: specialistai pataria, kaip apsisaugoti nuo perkaitimo

Šiauliai

Etaplius.ltŠaltinis: Šiaulių televizija


305352

Po gaivesnių orų į Lietuvą vėl plūstelėjo karštis. Nors kai kuriuos, ypač atostogaujančius, vasariška kaitra džiugina, visuomenės sveikatos specialistai ragina nepamiršti, kad toks oras gali rimtai sutrikdyti žmogaus sveikatą.

Perkaisti ir susirgti galima pernelyg ilgai būnant saulėje, sunkiai dirbant ar sportuojant karštą dieną, ilgai būnant karštoje aplinkoje. Neretai net ir trumpalaikis karščio poveikis gali būti žalingas organizmui. Veikiant karščiui, žmogaus kūnas turi sunkiai dirbti, tam kad palaikytų normalią temperatūrą. Dažniausiai normali kūno temperatūra yra palaikoma prakaituojant, tačiau kartais to nepakanka, termoreguliacijos sistema perkraunama ir kūno temperatūra ima sparčiai kilti.

Neigiamam karščio poveikiui jautriausi kūdikiai ir vaikai iki ketverių metų, senyvo amžiaus, antsvorio turintys asmenys, sergantys širdies ir kraujagyslių sistemos, įvairiomis lėtinėmis ligomis.

Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuro specialistė Alma Mikalauskienė „Šiaulių televizijos“ reportaže pasakoja, kaip apsisaugoti nuo žalingo karščio poveikio, ką daryti, jei pagalbos prireikia perkaitusiam žmogui.