PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 2 d. 10:33

Kariuomenė apie bataliono teritorijoje nusileidusį meteorologinį balioną: kariniu požiūriu įvykis nėra reikšmingas

Alytus

Meteorologinis balionas su kontrabanda / VSAT

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


321605

Lietuvos kariuomenė nesureikšmina antradienio naktį Alytaus karinio bataliono teritorijoje nusileidusio, kaip įtariama, kontrabandą iš Baltarusijos gabenusio meteorologinio oro baliono.

„Toks balionas esamomis aplinkybėmis – taikos metu, nepakitus grėsmės lygiui – niekaip nėra oro gynybos subjektas. Net ir aktyviai naudojant oro gynybos priemones yra laikomasi proporcingumo principo – niekas į mažą žalą ir tik teoriškai galintį padaryti balioną nešaudys dešimtimis tūkstančių kainuojančiomis raketomis“, – trečiadienio rytą feisbuke pabrėžė Lietuvos kariuomenė.

„Vadovaujamės Karinės jėgos naudojimo statutu, pagal kurį, net ir matydami besileidžiantį balioną, be aiškiai identifikuotos grėsmės į jį nešaudome“, – akcentuojama įraše.

Pasak kariuomenės, grėsmės lygis šaliai nėra pakitęs.

„Kariniu požiūriu pats savaime šis įvykis nėra reikšmingas incidentas. (...) Kariuomenėje parengtis taikos metu nustatoma budrumo lygiais, kurie yra tiesiogiai susiję su grėsmėmis šaliai. Žvalgybos vertinimu grėsmės lygis šaliai yra nepakitęs, atitinkamai budrumo lygis yra įprastinis“, – tvirtino kariuomenė.

ELTA primena, kad Alytuje, Ulonų gatvėje, karinio bataliono teritorijoje, antradienio naktį rastas nusileidęs meteorologinis balionas su prikabinta juoda dėže.

Kaip Eltai trečiadienio rytą nurodė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Kristina Janulevičienė, įvykio aplinkybes toliau aiškinsis Karo policija.

Policijos atstovės teigimu, kol kas nėra tiksliai aišku, kad buvo prie meteorologinio baliono prikabintoje juodoje dėžėje, tačiau įtariama, jog ten gali būti kontrabandinės prekės.