Veidai | 8 MIN.

Karinių jūrų pajėgų virėjas: „Man labai pasisekė – esu kariškis ir dirbu tai, ką mėgstu“

Lu­kas Špe­ras
2024 m. rugsėjo 14 d. 10:32
Gr. Modestas Šidlauskas: „Jeigu patinka gaminti – privalai išbandyti save KJP ir ypač laive. Darbo bus daug, tačiau svarbiausia yra netingėti ir stengtis, o tada tave ir įvertins. Sakoma, kad į jūrą laivas neišplauks be dviejų svarbiausių įgulos narių – l

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) profesinės karo tarnybos (PKT) karys grandinis Modestas Šidlauskas ne tik tarnauja tėvynei, užima retas ir be galo unikalias pareigas, yra dviračiu apvažiavęs Lietuvą, bet taip pat stebina visus savo užfiksuotais ypatingo grožio gamtos kadrais. KJP Logistikos tarnybos maitinimo skyriaus virėjų komandos vyriausiasis virėjas gr. M. Šidlauskas, kilęs iš Šiaulių, papasakojo apie save, tarnybą Lietuvos kariuomenėje bei puoselėjamus hobius.

– Modestai, esate PKT karys. Papasakokite, kada ir kaip nusprendėte prisijungti prie Lietuvos kariuomenės. Kas labiausiai patinka tarnyboje?

– Esu gimęs ir augęs Šiauliuose, tačiau taip išėjo, kad prieš 12 metų nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikau Klaipėdoje – KJP Karo laivų flotilės fregatoje „Žemaitis“ (F11). Tada padariau pertrauką, dirbau užsienyje, tačiau širdis traukė į uostamiestį. Taip atsidūriau PKT, kurioje gavau virėjo pareigas patruliniame laive „Sėlis“. PKT tarnauju jau 11 metų. Gyvenime visada svajojau pamatyti Afriką ir 2015 m. tai išsipildė, žinoma, buvau ne kaip turistas, o kaip kulkosvaidininko padėjėjas. Daugiau nei keturis mėnesius praleidau tarptautinėje operacijoje „Atalanta 2“ prie Somalio krantų. Tai ir patinka tarnyboje – jeigu esi motyvuotas ir turi daug noro, visada atsiras naujų iššūkių ar veiklų.

– Užimate vyriausiojo virėjo pareigas. Ar virėjui kariuomenėje yra privalomas karinis rengimas, fizinių normatyvų laikymas?

– Žinoma, privalomas. Gal labiau paplitęs stereotipas ar mitas, kad virėjai yra stambūs ir tik maistą gamina. Esu gavęs nemažai medalių, apdovanojimų, padėkų už puikią tarnybą ir gerai atliktas užduotis, taip pat baigiau Fizinio rengimo instruktoriaus kursą, daug metų karių fizinio parengtumo testą išlaikau maksimaliu įvertinimu – 300 balų. Esant poreikiui, vedu granatos mėtymo, fizinio rengimo ar sparčiojo žygio testus.

– Kaip prasidėjo jūsų, kaip virėjo, karjera? Galbūt šeimoje ar giminėje yra daugiau virtuvės šefų? Kaip manote, ar kulinariniai gebėjimai yra paveldimi, ar juos galima ištobulinti?

– Gaminti labai mėgstu nuo vaikystės. Daug žinių šioje srityje suteikė mama. Namuose stebėdavau, kaip mama gamina, padėdavau jai. Pamenu, kad, būdamas dar vaikas, grįžtantiems iš darbų tėvams pagamindavau vakarienę. Vėliau sekė maisto gaminimas bendrabutyje. Kadangi sportavau sunkiąją atletiką, turėjau gerą apetitą, tekdavo nemažai gaminti sau, o ir draugai prašydavo pagaminti, kai paragaudavo mano pagaminto maisto. Pradėjęs tarnybą KJP, supratau, kad mano maisto gaminimo pomėgis niekur nedingo ir dar labiau pamilau šią veiklą. Pritarčiau nuomonei, kad visko galima išmokti.

– Daugelis virėjų svajoja apie darbus pasaulinio lygio restoranuose užsienyje ar atsidaryti savo maitinimo įstaigą. Gal svarstėte tokią galimybę?

– Dažnai pagalvoju apie tai, tačiau turėti savo verslą – reiškia dirbti visą laiką be laisvų dienų, be atostogų. Būdamas pagrindiniu virtuvės šefu, negalėčiau kam nors kitam patikėti tų darbų, likčiau be poilsio, nukentėtų mano hobiai. Žinoma, gaminant populiarų maistą, lietuviškos virtuvės patiekalus, galima uždirbti nemažai. Man labai pasisekė – esu kariškis ir dirbu tai, ką mėgstu.

– Karinis laivas yra lyg vienas didelis organizmas, kuriame kiekvienas turi savo vaidmenį ir funkcijas. Ar dažnai tenka gaminti laivuose? Viską gaminate turbūt tik gerai suplanavę? Su kokiais iššūkiais susiduriate?

– Aštuonerius metus gaminau kariniuose laivuose, o pastaruoju metu esu KJP štabo vyriausiasis virėjas. Kartais turiu komandiruočių, išplaukiu porai savaičių, už tai gaunu neblogą priedą prie atlyginimo. Puikiai veikia skatinimo sistema. Didžiausias iššūkis – paskaičiuoti, kad 25–28 įgulos žmonės tądien laive būtų pamaitinti. Reikia atsakingai padaryti maisto produktų užsakymą. Taip pat būtina peržiūrėti produktų galiojimo terminus, likučius. Esi atsakingas ne tik už maisto gaminimą, bet gali būti paskirtas ir į laivo budėtojo pareigas, turi vesti pilną apskaitą – kaip restorane. Jeigu kas nors blogai – už tai atsako vyriausiasis virėjas.

– Kaip atrodo jūsų visa darbo diena, esant jūroje?

– Pusryčiai jūroje prasideda nuo 6 valandos. Tai reiškia, kad virėjas turi keltis 4 val. ryte ir pradėti gaminti. Laive valgo dvi pamainos pusvalandžio skirtumu. Po pusryčių skubiai tvarkaisi ir iš karto turi pradėti pasiruošimą pietums. Po pietų gauni dvi valandas, skirtas poilsiui. Dažniausiai per jas stengiesi prigulti. Apie 15:30 val.
pradedi daryti vakarienę, po kurios vėl tvarkaisi kambuzą – laivo virtuvę – ir lauki 22 val., nes turėsi pradėti ruoštis vakarinės arbatos virimui, kuri patiekiama 23:30 val. Tarp visų šių maisto gaminimų būna ir mokymų, kaip gesinti gaisrą, padėti medikui.

– Laive į jus kreipiasi koku ar vis dėlto laivo virėju?

– Laive kreipiasi tik koku. Kadangi dirbame dviese – vyriausiasis virėjas ir virėjas, tai dažniausiai girdime terminą „kokai“ arba kreipimąsi pavardėmis.

– Kaip gaminti maistą įgulai, kai jūra nerami, stipriai banguoja?

– Kartą jūroje buvau atsakingas savaitę laiko gaminti maistą 35 karių įgulai ir buvau vienintelis kokas laive. Tuo metu jūra buvo labai pikta, tris paras pervargęs negalėjau užsnūsti. Gamini, pykina, nubėgi į tualetą, nusiprausi ir atgal į kambuzą. Įgulos alkanos juk nepaliksi. Jeigu jūra banguoja, gamini lengviau paruošiamą maistą – pavyzdžiui, vištų šlauneles pietums ar varškės apkepą vakarienei.

– Galbūt išklausote karių pageidavimų, sudarant meniu? Ar, gaminant laive, pasitaiko improvizacijų?

– Išplaukus į jūrą, galima labiau improvizuoti, galima truputį pakeisti meniu. Išplaukus ilgesniam laikui, uostuose pasipildome šaldytuvus maisto produktais. Užsakome įvairaus maisto. Šiais laikais kariai yra maitinami išties gerai. Vienų pratybų metu įgulai patiekėme ant grotelių keptą tuną, jūros gėrybių asorti. Būna atvejų, kai iš įgulos narių sulaukiame pageidavimų, pavyzdžiui, pagaminti cepelinų, bet tada įgulos nariai ateina į pagalbą skusti bulvių. Kartais palepinu įgulą ir pagaminu savo firminį patiekalą – rankų darbo koldūnų, kuriuos visi labai mėgsta. Laivo įgula – tarsi didelė šeima. Turi visus gerai pažinoti, kas nevalgo žuvies patiekalų, kas nemėgsta grybų padažo, trečias gal kažkam alergiškas.

– Kaip atrodo jūsų laisvalaikis, kokia veikla užsiimate? Gal turite kokių hobių?

– Jaunystėje mano visas laisvalaikis prabėgo sporto salėje ir gamtoje. Labai daug treniravausi, kilnojau svarmenis ir mėgau žvejoti, tačiau vieną dieną viskas apsivertė, gavau rimtą peties traumą, kurią lydėjo kelios operacijos. Sportą teko kuriam laikui visiškai pamiršti. Prieš penkerius metus vienas per dešimt dienų dviračiu apkeliavau visą Lietuvą. Per dieną numindavau vidutiniškai apie 120 km. Esu savo šalies patriotas, be galo myliu Lietuvos gamtą. Ši kelionė buvo viena įspūdingiausių mano gyvenime.

– Kaip pradėjote fotografuoti? Kuo jus sužavėjo būtent gamtos fotografija?

– Po patirtos peties traumos, atliekant reabilitaciją Dzūkijoje, atradau fotografiją iš naujo. Įsigijau geresnį fotoaparatą, teleobjektyvą, skirtą gamtos fotografavimui. Tai buvo penas mano sielai, savirealizacija. Šiuo metu mėginu nufotografuoti kuo daugiau Lietuvoje perinčių paukščių rūšių. Esu susidaręs ir penkių svarbiausių paukščių sąrašą. Iki galutinio tikslo liko užfiksuoti juodąjį gandrą, jau žinau, kurioje Lietuvos vietoje galima jį rasti, ir bitininkus. Tai maži, spalvoti, iš Afrikos atskridę ir mūsų šalyje pradėję perėti paukštukai. Juos galima rasti Jurbarko rajone prie Nemuno.

– Kiek valandų daugiausiai esate tykojęs tam tikro kadro?

– Gamtos fotografai yra išties įdomūs žmonės. Turiu svajonę pavasarį išvažiuoti savaitei laiko į Dzūkiją, fotografuoti kurtinius, dar kitaip vadinamus miško kalakutais. Ne faktas, kad per visą savaitę pavyks užfiksuoti bent vieną kurtinį. Šiais metais nusipirkau specialią palapinę ir vykau į Druskininkus fotografuoti savo mėgstamiausių paukščių – tulžių. Užsimaskavęs gulėjau prie nuvirtusio medžio kamieno, dariau kadrus, o pro šalį ėję žmonės manęs net nepastebėjo.

– Koks, jūsų nuomone, įspūdingiausias užfiksuotas kadras?

– Žiemą, spaudžiant dvylikos laipsnių šaltukui, ėjau iš žvejybos namo, neturėjau fotoaparato ir staiga pamačiau, kaip paukštvanagis lesa sumedžiotą balandį. Žvejybos įrangą mečiau į pusnį, nubėgau iki namų pasiimti fotoaparato, grįžus padariau porą kadrų ir paukštvanagis pasibaidė. Nenuleidau rankų, tikėjau, kad jis sugrįš savo grobio. Taip ir nutiko, po 40 minučių sugrįžo. Tada užfiksavau savo vienus geriausių kadrų gyvenime.

– Ką palinkėtumėte jaunimui, kuris dar tik svarsto, kokią profesiją rinktis? Gal kviečiate prisijungti prie virėjų komandos?

– Jeigu patinka gaminti – privalai išbandyti save KJP ir ypač laive. Darbo bus daug, tačiau svarbiausia yra netingėti ir stengtis, o tada tave ir įvertins. Sakoma, kad į jūrą laivas neišplauks be dviejų svarbiausių įgulos narių – laivo vado ir koko. Jei neturi įgijęs virėjo specialybės, reikia tik išreikšti norą ir būsi išsiųstas mokytis į Virėjo kursą. Konkretus pavyzdys – mano kolega Augustinas, kuris pradėjo dirbti kariuomenėje, neturėjo didelio žinių bagažo, tačiau be galo stengėsi, kasdien įrodinėjo, kad nori būti mūsų komandos dalimi, ir jau netrukus užims vyriausiojo virėjo pareigas.


Šiauliai
Kalėdiniai žingsniai: 3 gražiausi pasivaikščiojimai Šiaulių rajone
Kalėdų rytas kupinas džiaugsmo ir stebuklų. Tačiau po sočių pietų ar ilgų pokalbių prie blyksinčios eglutės norisi ištrūkti į gamtą, pakvėpuoti grynu oru ir pajusti, kaip tyliai alsuoja žiema. Šiaulių rajone netrūksta vietų, kur žiemą galima pasivaikščioti nesibaiminant purvo ar plikų laukų – čia laukia jaukūs, lengvai įveikiami ir šventinę nuotaiką kuriantys maršrutai.
Laisvalaikis | 3 MIN.
0
Šiauliai
Vilnius
Prieš Kalėdas nuotaikos Šiauliuose kaito – policija dabar pranešė, kad kelios dienos prieš Kūčias viename iš Saulės miesto naktinių klubų buvo sumušta moteris.
Kriminalai | 2 MIN.
1
Po incidento Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje praėjusią savaitę vykusiame proteste, kuomet visuomenininkas Valdas Bartkevičius spjovė į veidą Antanui Kandrotui-Celofanui ir paskui kitus žmones socialiniame tinkle paragino spjauti „koloborantams į snukį“, pastarasis prašo teismo sostinėje vykstančios jo bylos posėdžiuose leisti dalyvauti nuotoliniu būdu.
Kriminalai | 3 MIN.
7
Lietuva
Šiauliai
Vėl metas pasinerti į jaukių kalėdinių filmų pasaulį. Išsirinkite iš trijų kino juostų, kurios sušildys, privers nusišypsoti ir patikėti stebuklais.
Lietuva | 3 MIN.
0
Laikotarpis iki Kūčių ir Šv. Kalėdų lietuviams nuo seno buvo skirtas nusiraminti, apvalyti savo kūną pasninku, o sielą – nuo piktų minčių, apkalbų ir nesantaikos. Prieš Kūčias žmonės būtinai nusiprausdavo pirtyje, sutvarkydavo namus, svarbiausia – atsiprašydavo tų, su kuriais susipyko. Nors neretai žmogui labai sunku nugalėti savo išdidumą ir susitaikyti, prieš Kūčias tai padaryti būtina, antraip nesutarimų ratas suksis ir kitąmet.
Kultūra | 5 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Vėl metas pasinerti į jaukių kalėdinių filmų pasaulį. Išsirinkite iš trijų kino juostų, kurios sušildys, privers nusišypsoti ir patikėti stebuklais.
Lietuva | 3 MIN.
0
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Lietuva | 4 MIN.
0

Pakruojis
Pakruojis
Pakruojyje susitiko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Vladislavas Kondratovičius, Latvijos sumanaus administravimo ir regioninės plėtros ministras Raimonds Čudars bei Estijos regioninės plėtros ir žemės ūkio ministras Hendrikas Johannesas Terrasas.
Politika | 3 MIN.
0
Gruodžio 18 dieną įvyko Pakruojo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 20 tarybos narių. Posėdžio darbotvarkėje suplanuoti 35 klausimai. Prieš prasidedant klausimų svarstymui pasveikinti gruodžio mėnesį gimtadienius šventę Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nariai Vida Remeikienė, Robertas Ašmanavičius ir Audrius Kazlauskas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Lietuva
Europos Komisija pagrasino atsakomosiomis priemonėmis dėl JAV vyriausybės sprendimo neišduoti vizų buvusiam eurokomisarui Thierry‘iui Bretonui ir dar keturiems europiečiams. Komisija griežtai smerkia šį JAV sprendimą, Briuselyje pareiškė institucija. Ji paprašė JAV tarnybų paaiškinimo. Jei reikės, esą bus reaguojama greitai ir ryžtingai, kad būtų apginta teisė nustatyti savo taisykles.
Pasaulis | 2 MIN.
0
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Ne visiems šiemet pavyko sėkmingai sulaukti Kalėdų. Policija praneša, kad Radviliškyje vyrą mirtis pasiglemžė prieš pat šventes, o pačių miestiečių laukė šokiruojantis radinys.
Kriminalai | 2 MIN.
1
Prieš Kalėdas nuotaikos Šiauliuose kaito – policija dabar pranešė, kad kelios dienos prieš Kūčias viename iš Saulės miesto naktinių klubų buvo sumušta moteris.
Kriminalai | 2 MIN.
1


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Pasiruošimo didžiosioms metų šventėms laikotarpiu automobilių spūstys šalies didmiesčiuose tampa neatsiejama kasdienybės dalimi – ir kartu papildomu streso šaltiniu. Naujas gyventojų tyrimas atskleidė realybę: beveik pusė vairuotojų prie vairo patiria didelę įtampą, ir transporto spūstys jiems tampa rimtu kantrybės išbandymu. Visgi psichologai ragina į šią situaciją pažvelgti kitaip ir spūstyse sugaištas valandas paversti sau prasmingu laiku.
Gatvė | 5 MIN.
0
Artėjant Kalėdoms Lietuvos gyventojai nesvajoja nei apie egzotines salas, nei apie snieguotas Šveicarijos slidinėjimo trasas – dažnas ruošiasi Kalėdas sutikti namuose ar lankant artimuosius. Atlikta apklausa Baltijos šalyse atskleidė, kad namuose per šventes planuoja likti 71 proc. apklaustų lietuvių, 76 proc. latvių ir net 81 proc. estų.
Gatvė | 3 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Radviliškis
Šv. Kalėdų laukiame visi, o belaukdami puošiame eglutes – kas prieš mėnesį, kas tradiciškai Kūčių dieną. Besiruošdami šventėms, retas susimąstome, kaip atsirado papuoštos kalėdinės eglutės tradicija, iš kur ji atėjo pas mus, į Lietuvą. Roko grupė „Kardiofonas“, iš Antano A. Jonyno pasiskolinę tekstą, siūlė ant eglutės pakabinti baltą nosinaitę, tačiau mes visgi ir anksčiau, ir dabar žaliaskares puošiame kitaip.
Kultūra | 8 MIN.
0
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) tvyro žaisminga nuotaika – dvaro erdvėse eksponuojama paroda „Senoviniai Kalėdų eglutės žaisliukai“. Į šventinę parodą iš privačių kolekcijų atkeliavo net 1 254 eglutės žaisliukai, pagaminti įvairiose šalyse – Vokietijoje, Austrijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Ukrainoje, tuometinėje Čekoslovakijoje ir kitur. Žaisliukų amžius siekia XX a. pradžią – 9 dešimtmetį, tad parodoje galima pasigrožėti kalėdinėmis puošmenomis, džiuginusiomis net prieš šimtą metų.
Kultūra | 4 MIN.
0
Šiauliai
Šiauliai
Kūčios – viena paslaptingiausių metų naktų. Nuo seno tikėta, kad ši naktis turi ypatingą reikšmę: pranašauja ateitį, leidžia pažvelgti į artėjančius metus ir netgi atskleidžia likimą. Nors šiandien daug kas burtus vertina kaip žaismingą tradiciją, daugybė Kūčių papročių iki šiol gyvi ir mėgstami.
Kultūra | 3 MIN.
0
Laikotarpis iki Kūčių ir Šv. Kalėdų lietuviams nuo seno buvo skirtas nusiraminti, apvalyti savo kūną pasninku, o sielą – nuo piktų minčių, apkalbų ir nesantaikos. Prieš Kūčias žmonės būtinai nusiprausdavo pirtyje, sutvarkydavo namus, svarbiausia – atsiprašydavo tų, su kuriais susipyko. Nors neretai žmogui labai sunku nugalėti savo išdidumą ir susitaikyti, prieš Kūčias tai padaryti būtina, antraip nesutarimų ratas suksis ir kitąmet.
Kultūra | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Alytus
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0
Lietuvos nacionalinis muziejus jau kelerius metus kuria edukacines veiklas kartu su įvairiomis bendruomenėmis. Ši istorija, prasidėjusi dar 2023 metais, virto kur kas daugiau nei socialinės atsakomybės įgyvendinimu. Ji tapo prasminga draugyste tarp muziejaus, vaikų su negalia bei jų tėvų ir globėjų asociacijos „Mirabilia“ ir Kotrynos – jaunos moters, gyvenančios Alytuje, turinčios cerebrinį paralyžių, kuri sėdėdama vežimėlyje drąsiai veda ekskursijas lankytojams.
Veidai | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Vėl metas pasinerti į jaukių kalėdinių filmų pasaulį. Išsirinkite iš trijų kino juostų, kurios sušildys, privers nusišypsoti ir patikėti stebuklais.
Laisvalaikis | 3 MIN.
0
Idealios Kalėdos kiekvienam atrodo skirtingai – vieniems tai triukšminga šventė su draugais, kitiems tyla, žvakių šviesa ir jaukūs pokalbiai. Zodiako ženklai atskleidžia, ko iš tiesų trokštame per šventes ir kokia atmosfera leidžia jaustis laimingiausiems. Pažvelkime, kaip atrodo tobulos Kalėdos kiekvienam Zodiako ženklui.
Horoskopai | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Idealios Kalėdos kiekvienam atrodo skirtingai – vieniems tai triukšminga šventė su draugais, kitiems tyla, žvakių šviesa ir jaukūs pokalbiai. Zodiako ženklai atskleidžia, ko iš tiesų trokštame per šventes ir kokia atmosfera leidžia jaustis laimingiausiems. Pažvelkime, kaip atrodo tobulos Kalėdos kiekvienam Zodiako ženklui.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Gruodžio 24-oji – šv. Kūčios.
Horoskopai | 4 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0