REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 6 d. 18:39

Karinis lyderis: Nigeris, Malis, Burkina Fasas „negrįžtamai nusigręžė“ nuo Vakarų Afrikos regioninio bloko

Pasaulis

Abdourahamane Tiani. Youtube stop kadras.

BNSŠaltinis: BNS


308141

Nigerio karinis lyderis šeštadienį pareiškė, kad jo šalies žmonės kartu su kaimyniniais Maliu bei Burkina Fasu „negrįžtamai nusigręžė“ nuo Vakarų Afrikos regioninio bloko.

Šie žodžiai nuskambėjo pirmajame Sahelio valstybių aljanso (AES), kurį perversmo ištiktas Nigeris, Malis ir Burkina Fasas įkūrė po to, kai šiemet pasitraukė iš Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos (ECOWAS), aukščiausiojo lygio susitikime.

„Mūsų žmonės negrįžtamai nusigręžė nuo ECOWAS“, – per susitikimo atidarymą Nigerio sostinėje Niamėjuje savo Sahelio šalių kolegoms, kurie visi atėjo į valdžią per perversmus, surengtus 2020–2023 metais, pareiškė Nigerio karinės vyriausybės vadovas generolas Abdourahamane Tiani.

Šios trys AES šalys kaltina ECOWAS, kad ja manipuliuoja buvusi kolonijinė valdovė Prancūzija, o A. Tiani ragino naująjį bloką tapti „bendruomene, kuri būtų toli nuo užsienio jėgų gniaužtų“.

Nigerio, Malio ir Burkina Faso kariniai lyderiai stengėsi atmesti Paryžiaus įtaką, išvarydami su džihadistais kovojančius prancūzų karius ir kreipdamiesi į Rusiją, Turkiją ir Iraną, kuriuos jie vadina nuoširdžiais partneriais.

Šios trys šalys taip pat teigė, kad ECOWAS nepakankamai stengiasi kovoti su džihadistų smurtu – nuolatine Sahelio regiono problema.

„AES yra vienintelė veiksminga subregioninė grupė kovoje su terorizmu“, – šeštadienį pareiškė A. Tiani.

Po 2023 metų liepą įvykusio perversmo, po kurio į valdžią Nigeryje atėjo A. Tiani, šių trijų šalių ir ECOWAS santykiai smarkiai pašlijo.

ECOWAS Nigeriui paskelbė griežtas ekonomines sankcijas ir pagrasino karine intervencija tam, kad į valdžią būtų grąžintas nuverstas prezidentas Mohamedas Bazoumas.

Vasarį šios sankcijos buvo panaikintos, tačiau santykiai tebėra įtempti.

Sekmadienį Nigerijos sostinėje Abudžoje vyks ECOWAS valstybių vadovų aukščiausiojo lygio susitikimas, kurio darbotvarkėje bus ir santykių su AES klausimas.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA