REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 25 d. 14:44

Kandidatė į švietimo ministres sako problemas su prezidentu matanti vienodai

Lietuva

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Tomo Vinicko (ELTA) nuotr.

Vilmantas VenckūnasŠaltinis: BNS


306383

Su prezidentu Gitanu Nausėda antradienį susitikusi kandidatė į švietimo ministres Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako problemas šiame sektoriuje su šalies vadovu matanti vienodai, o pokalbį vertinanti kaip konstruktyvų.

„Iššūkius ir problemas matome vienodai. Gali skirtis požiūris, kaip jas spręsti, bet pokalbis buvo ilgas ir aš jį vertinu kaip turiningą ir konstruktyvų“, – žurnalistams Prezidentūroje sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Politikė teigė sutikusi kandidatuoti į pareigas, nes jai rūpi švietimo bendruomenės problemos ir politinė atsakomybė.

„Mano veido nepuošia labai plati džiaugsmo šypsena, bet man rūpi švietimo bendruomenės dalykai“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ji teigė su prezidentu aptarusi mokyklų tinklą, pasiruošimą naujiems mokslo metams, Nacionalinės švietimo agentūros situaciją, metodinės medžiagos parengimą.

Prezidentas antradienį metinio pranešimo metu teigė, kad mokytojų atlyginimai Lietuvoje auga per lėtai, o Vyriausybė tai mėgina glaistyti manipuliuodama skaičiais.

Kandidatė į švietimo ministro postą teigė nesutinkanti su šiuo teiginiu.

Konservatorių vadovaujama Vyriausybė tik pradėjusi darbą buvo pažadėjusi, kad mokytojų atlyginimų vidurkis iki jos kadencijos pabaigos šiemet pasieks 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU) šalyje, ir trečiadienį žada skirti papildomus 32 mln. eurų šiam tikslui pasiekti.

„Didelis kiekis mokytojų, kurių labai individualūs patyrimai, skirtingi krūviai ir kiti dalykai. Mums reikia susitarti, kas yra tas atskaitos matas“, – kalbėjo R Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Turime suprasti, kad ne kiekvienam mokytojui tiek tas atlygis pasieks dėl įvairių priežasčių“, – pridūrė ji.

Praeitų metų gruodį priėmus valstybės biudžetą, nuo šių metų sausio mokytojams algos pakeltos 10 proc., o nuo rugsėjo nuspręsta pakelti tiek, kad būtų pasiektas 130 proc. VDU rodiklis.

„Situacija tokia, kad 10 proc. sausio mėnesį tas įsipareigojimas yra, dabar rugsėjį bus ne 10, o 15 proc., įvertinus naujas ekonomines prognozes. Man atrodo, kad tai yra Vyriausybės pažado ištesėjimas, net šiek tiek daugiau, siekiant pasivyti tą skaičių, kuris yra 130 proc. nuo VDU“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Mokytojų profesinės sąjungos kritikuoja Vyriausybę, kad ši gudrauja skaičiuodama pedagogų atlyginimų vidurkį, nes dalis mokytojų Lietuvoje dirba didesniu nei vieno etato krūviu.

R. Morkūnaitės-Mikulėnienės kandidatūrą šalies vadovui premjerė Ingrida Šimonytė pateikė praėjusią savaitę.

40-metė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė į Seimą renkama nuo 2016 metų, 2009-2014 metais ji dirbo Europos Parlamento nare.

2023-2023 metais ir 2019-2020 metais politikė dirbo Seimo Švietimo ir mokslo komitete.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija nuolatinio vadovo neturi nuo balandžio, kai atsistatydino Gintautas Jakštas.

Ministrus Lietuvoje skiria prezidentas premjero teikimu.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA