PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 14 d. 17:55

Kalvarijoje minėta Gedulo ir vilties diena

Kalvarija

EtapliusŠaltinis: Kalvarijos savivaldybė


304857

Birželio 14-sios dienos vidurdienį pagerbėme prieš daugiau nei aštuoniasdešimt metų pirmą kartą pradėtus tremti ir žuvusius masiniuose trėmimuose į Sibirą visos Lietuvos žmones.

Renginyje prie kryžiaus Kalvarijos krašto tremtiniams atminti Kalvarijos Švč. Mergelės Marijos vardo bažnyčios šventoriuje dalyvavo Kalvarijos vicemerė Vaida Skuolienė, administracijos direktorius Gintaras Zavistauskas, Kalvarijos seniūnė Irena Abraitienė, administracijos darbuotojai, Kalvarijos bendruomenė, Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės Kalvarijos skyriaus jaunieji šauliai. Jautrias dainas dovanojo Angelė Bapkauskienė.

Masiniai trėmimai buvo vykdomi ir iš Jungėnų geležinkelio stoties. Čia šiandien dalyvavusius Kalvarijos vicemerė Vaida Skuolienė paragino, kad prisimindami tragišką savo tautos patirtį, turėtume drąsos džiaugtis laisve, ją vertinti ir ginti, gerbtume tuos, kurių auka tapo ateities viltimi. Prie paminklo Kalvarijos krašto nekaltų žmonių tremčiai į Sibirą atminti Jungėnuose susirinkusieji klausėsi Margaritos Žardareckienės, Algimanto Babecko, Juozo Švedo, kurių patys artimiausi žmonės – seneliai ir/ar tėvai, broliai ir seserys – perpildytais ešelonais buvo prievarta išvežti toli į Rytus.

Jungtinis Tremtinių dainų choro (vad. Edmundas Rėkus) ir Kalvarijos bendruomenės ansamblio „Šešupė“ (vad. Sigita Maldžiūtė-Valaitienė) kolektyvas giedojo giesmes ir tremtinių dainas. Eiles skaitė Kęstutis Krasnickas, Reimundas Tyras, jaunieji šauliai.

Apie mūsų krašto istoriją papasakojo Asta Jankeliūnienė. Ji skaitė Kalvarijos savivaldybės apylinkių tremtinių atsiminimus, kurie surinkti šviesios atminties mokytojo Sigito Mičiulio atgulė į knygą „Kalvarijos tremtinių atsiminimai“. Knyga prieinama adresu: https://kalvarijosvb.lt/joomla/dokumentai/krastotyra/Kalvarijos_tremtiniu_atsiminimai.pdf.

Atminimo vietose padėtos gėlės, uždegtos žvakės.

Atmintis apie represijas, okupaciją ir tremtį iki šių dienų vienija visus mus, augina mūsų pilietiškumą ir brandina tapatumą.

Dėkojame visiems prisidėjusiems ir dalyvavusiems šios atmintinos dienos renginiuose.


Foto galerija: