PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 10 d. 16:13

Kalinamam V. Putino kritikui atsidūrus ligoninėje Kremlius sako negalintis įsikišti

Pasaulis

Twitter nuotr.

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


308788

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad negali kištis į įkalinto vyriausybės kritiko Vladimiro Kara-Murzos, kuris praėjusią savaitę atsidūrė ligoninėje, reikalus.

Dėl V. Kara-Murzos sveikatos būklės nuogąstaujama paaiškėjus, kad jo advokatams ar šeimos nariams neleidžiama su juo susitikti.

Britanijos ir Rusijos pilietybes turintis V. Kara-Murza, vienas žymiausių prezidento Vladimiro Putino oponentų, pernai buvo nuteistas kalėti 25 metus pataisos kolonijoje dėl kaltinimų išdavyste ir Rusijos kariuomenės menkinimu.

Baiminamasi, kad jo sveikata pablogėjo kalėjime, kur jis laikomas žeminančiomis sąlygomis ir kur medicininė priežiūra yra ribota.

Jo žmona Jevgenija Kara-Murza penktadienį teigė, kad V. Kara-Murza buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę. Jo advokatai ir šeimos nariai sako, kad neturi jokios informacijos apie jo sveikatą ir kad jiems uždrausta jį lankyti.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė: „Deja, neturime galimybės stebėti šios situacijos.“

Jis teigė, kad už tai atsakinga kalėjimų tarnyba ir kad „tai nėra mūsų prerogatyva“.

Jungtinėje Karalystėje išsilavinimą įgijęs 42-ejų opozicijos aktyvistas ir žurnalistas V. Kara-Murza serga nervų liga, kuri išsivystė dėl, jo teigimu, Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) bandymų jį nunuodyti 2015 ir 2017 metais.

Antradienį jo žmona socialiniame tinkle „X“ parašė: „Šiandien advokatai vėl nebuvo įleisti [į ligoninę]. Nuo liepos 2 dienos apie V. Kara-Murzą nieko nežinome.“

Antradienį Europos Tarybos teisių institucijos pranešėjas pareiškė, kad Rusijos elgesys su V. Kara-Murza yra „šiurpus nežmoniškumo aktas“.

Jo advokatas Vadimas Prochorovas komentaruose, kuriuos antradienio vakarą paskelbė V. Kara-Murzos šalininkai, teigė, kad „kontakto nebuvimas situacijoje, kai gresia pavojus gyvybei, kelia ypatingą susirūpinimą“.

„Pesimistinis scenarijus – jo būklė pablogėjo“, – teigė V. Prochorovas.

„Liepos 2 dieną susitikęs su advokatu jis jautėsi kaip visada, bet viskas gali labai greitai pasikeisti“, – sakė jis, turėdamas omenyje opozicijos lyderį Aleksejų Navalną, kuris vasario mėnesį mįslingomis aplinkybėmis mirė kalėjime, nors pora dienų prieš tai pasirodė per vaizdo ryšį.

Draudimu bendrauti su advokatais pažeidžiami ir Rusijos, ir tarptautiniai įstatymai, sakė V. Prochorovas socialiniame tinkle „Facebook“.