Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.lt
Buitinės technikos išdėstymas turi įtakos ne tik virtuvės išvaizdai, bet ir darbo patogumui bei prietaisų tarnavimo laikui, todėl visus atsakymus į klausimus ir gaminius galima rasti muresta.lt.
Galbūt net nesuvokiate, kiek virtuvės technikos išdėstymas turi įtakos atliekamų darbų efektyvumui. Virtuvės ergonomika sumažina nereikalingus judesius ir palengvina maisto gaminimą. Reikia pripažinti, kad kuo daugiau žingsnių per dieną nueinate, tuo geresnė jūsų fizinė forma, tačiau turbūt nenorite eiti sveikatos taku virtuvėje... Geriau sutaupykite maisto gaminimui ir valymui skirtą laiką, o tada praleiskite tai pasivaikščiojimas gryname ore.
Ar egzistuoja ergonomiška virtuvė?
Ištyrę tipines žmogaus virtuvėje atliekamas procedūras gaminant maistą, praėjusiame amžiuje vokiečių mokslininkai suformulavo ergonomiško pagrindinių daiktų išdėstymo virtuvės erdvėje taisyklę. Ilgalaikio stebėjimo duomenų analizė parodė, kad pagrindinė motorinės veiklos dalis yra sutelkta tarp trijų interjero zonų – maisto saugojimo zonos, plovimo zonos ir maisto ruošimo zonos.
Jei jūsų baldai virtuvėje apima dvi sienas:
Tokiu atveju verta naudoti vadinamąją trikampio taisyklę. Jos viršuje turėtų būti atitinkamai šaldytuvas-kriauklė-viryklė. Tada palyginti nedidelėje erdvėje greitai pasiekiame svarbiausią virtuvėje esančią buitinę techniką.
Jei virtuvės baldai išdėstyti ant vienos sienos:
Padėtis yra lengvesnė. Toliau, skaičiuojant nuo įėjimo, turėtų būti šaldytuvas, Tada yra vieta kriauklei, kurioje galime lengvai išplauti iš šaldytuvo išimtas daržoves. Už kriauklės turėtų būti šiek tiek didesnis stalviršis. Čia ruošime savo patiekalus – pjaustysime daržoves ar mėsą. Tada - viryklė, ant kurios gaminsime vakarienę. Išlaikomas loginis tęstinumas.
Pats ergonomiškiausias sprendimas – tiek kriauklę, tiek indaplovę pastatyti kuo arčiau viena kitos, to dėka nesunkiai išnaudosime vieną nutekėjimą ir vieną vandens įvadą.Toks išdėstymas labai palengvina darbą. Nešvarius indus užtenka atnešti į kriauklę ir prie kriauklės atskirti, kuriuos indus galima plauti indaplovėje, o kuriuos – rankomis. Kartais taip pat reikia išskalauti nešvarius indus, kurių dėka išvengsime lakstymo po virtuvę varvančiais, nešvariais indais.
Reklama