PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Liepos 29 d. 18:47

Kaip sužinoti, koks darbas geriausiai tiktų kiekvienam?

Lietuva

Koks darbas galėtų tikti? / Pixabay

Gražina VasiliauskienėŠaltinis: ALFA.LT


311838

Profesionalas užsidirba pinigų pragyvenimui užsiimdamas mėgstamu darbu. Mėgėjas dirba nemėgstamą darbą ir moka pinigus už tai, kad galėtų užsiimti mėgstamu hobiu. Išeitų, pastarasis gyvenime dirba dvigubai daugiau už pirmąjį.

Nemažai žmonių skirsto savo gyvenimą į dvi dalis – „štai čia aš gyvenu“, o „štai čia pinigus uždirbu“... Tokie žmonės paleidžia šuniui ant uodegos tą gyvenimo dalį, kuri „susijusi su pinigais“. Mat tada, kai nėra susidomėjimo, žmogus negyvena. Arba gyvena, bet ne savo gyvenimą. Su visomis iš to išeinančiomis pasekmėmis.

Tiems, kurie priklauso pastarųjų grupei, galime rekomenduoti gana paprastą algoritmą. Jį kiekvienas gali lengvai pritaikyti sau ir surasti įdomų bei pelningą užsiėmimą.

Paimkite popieriaus lapą ir užrašykite, ką jums labiausiai patinka daryti. Už pinigus ar už dyką, nesvarbu. Jums turi patikti pats procesas.

Sąraše turi būti mažiausiai 10–20 punktų. Variantų gali būti labai daug. Pavyzdžiui, vairuoti automobilį, programuoti, remontuoti mašiną, taisyti kompiuterį, bendrauti su vaikais, gaminti valgį, siuvinėti, ieškoti informacijos internete, flirtuoti su priešingos lyties atstovais, pardavinėti prekes ar paslaugas, mokyti kitus, mokytis pačiam, žaisti futbolą, rašyti straipsnius ar knygas, slidinėti, plaukioti, gydyti žmones, grybauti, muzikuoti ir panašiai.

Kai sudarysite patinkančių užsiėmimų sąrašą, atidžiai jį perskaitykite. Kuris iš jų jums patinka tiek, kad galėtumėte juo su malonumu užsiimti ne po kelias minutes laisvalaikiu, o po kelias valandas per dieną? Tai bus pirmasis atrankos etapas.

Antrasis etapas: iš atrinktų užsiėmimų išrinkite kelis, kurie, jūsų nuomone, galėtų pretenduoti į maloniausius. Tai nebūtinai turi būti patys geriausi užsiėmimai visuomenės požiūriu.

Trečiasis etapas: pasvarstykite, kurie iš antrame etape atrinktų užsiėmimų galėtų nešti jums pinigus.

Jei tapsite geriausiu kirpėju mieste, klientai į eilę užsirašinės prieš kelis mėnesius. Nepaisant to, kad jūsų paslaugų kainos bus dvigubai didesnės, darbo jums niekada nepritrūks. Jei būsite puikus kardiochirurgas, pacientai važiuos pas jus iš kitų miestų. Nesvarbu, ką dirbate, svarbu mėgti savo darbą ir tapti vienu geriausių specialistų savo srityje.

Dar kartą priminsime klausimų, į kuriuos turite atsakyti, eilės tvarką:

1. Ką aš mėgstu daryti dažnai, ilgai ir su malonumu?

2. Ką aš galėčiau daryti geriausiai iš visų?

3. Kaip iš to užsidirbti pinigų?

Nebandykite elgtis kaip dauguma žmonių, kurie pasirenka tokią strategiją:

1. Išsiaiškina, už ką dabar rinkoje moka daugiausiai ir kokios profesijos atstovai gauna didžiausius atlyginimus.

2. Stoja studijuoti nemėgstamos, bet prestižinės specialybės arba tiesiog į pirmąją pasitaikiusią aukštąją mokyklą, kur gali įstoti arba kur nereikia mokėti už mokslą.

3. Mokosi penkerius metus tyliai ar garsiai kentėdami visą studijų laiką.

4. Eina dirbti pagal tą specialybę, nuo kurios bloga darosi, arba įsitaiso į pirmąją darbo vietą, kurią pavyksta gauti.

Toks žmogus nė už pačius didžiausius pinigus nenusipirks nei džiaugsmo, nei laimės. Jis užsiima tuo, kas jam neįdomu. Tik todėl, kad reikia kažkaip užsidirbti pinigų.

Jei apsidairytume aplinkui, patyrinėtume įvairias sritis, pastebėtume, kad kiekvienoje srityje sėkmę pasiekia tik tie, kuriems įdomus ne tik darbo rezultatas, bet ir pats procesas. Tai žmonės, kurie patiria malonumą iš to, kuo užsiima. Ši taisyklė galioja ir sporte, ir versle, ir bet kurioje kitoje veiklos srityje. Visi darbuotojai, atliekantys darbą tik dėl to, kad reikia dirbti, paprastai pasiekia gana vidutiniškų rezultatų ir gauna atitinkami vidutines ar menkas pajamas.

Galbūt jums nelemta tapti milijonieriumi. Tačiau pinigų pragyventi, dirbant mėgstamą darbą, tikrai užteks. Net pasitaupyti galėsite. Pinigai – gyvenimo būtinybė, bet dar ne viskas. Svarbu ir tai, kuo jūs užsiimate. Ką mėgstate daryti?

Prisiminkite, patyrinėkite, apsvarstykite įvairius variantus. Tikriausia jūsų gyvenime yra daug tokių dalykų.