Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik nuotr.
EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“
Lietuviai šiltuoju sezonu kepsnines užkuria vis dažniau: kepinių lauke mėgavimosi pikas – gegužės–rugsėjo mėnesiai. Kepsninėse kepami saldūs gardėsiai gali tapti sveikesne alternatyva įprastiems skanėstams, o begalė gamybos receptų įtiks net išrankiausiam smaližiui. Tačiau, kepant desertus kepsninėje, verta atsižvelgti į keletą gudrybių, kuriomis vadovaujantis rezultatas pavyks tiesiog tobulas.
Norint grilyje neapdeginti vaisių, pyrago apačios ar bet kurio kito skanėsto, juos ruošti reiktų ne ant tiesioginio kaitros šaltinio. Todėl desertus patartina patraukti į tą kepsninės vietą, kurioje karštis mažesnis.
Taip pat, kepant skanėstus grilyje, verta naudoti kuo daugiau sviesto, juo gausiai ištepti kepimo indus. Tokiu būdu desertai nepridegs, neprilips prie dugno ir idealiai apskrus. Kitas patarimas – turėti kantrybės. Desertams kepsninėje iškepti prireikia 10–15 minučių ilgiau nei orkaitėje, kadangi čia naudojamas karščio šaltinis nėra nuolatinis. Taigi, duokite gardėsiams šiek tiek daugiau laiko ir tuomet galėsite mėgautis nepaprastu jų skoniu.
Freepik.com nuotr.
Netikėta: zefyrinių saldainių ir braškių kebabai
Reikės:
Gaminimas: ant plonesnių iešmų suverkite po 5 zefyrinius saldainius ir 4 braškes. Šiek tiek pakepkite kepsninėje, nuolatos vartydami. Kai zefyriniai saldainiai lengvai apskrus, apliekite iešmelius riešutų kremu. Tuomet apibarstykite lazdyno riešutais, palaukite, kol desertas truputį atvės, ir skanaukite.
Šis skanėstas – lengvas, ypač gardus ir paprastai paruošiamas. Braškės jam suteikia išraiškingą skonį, o zefyrai yra mažiau kaloringi nei dauguma saldumynų. Be to, jie turi daug geležies, fosforo, raumenis stiprinančių baltymų. Tuo metu riešutų kremą galima rinktis be pridėtinių cukrų. Todėl šis desertas yra ne tik vasariškai gaivus, bet puikiai tiks ir besirūpinantiems savo mityba.
Gurmaniška: kriaušės su rikotos sūriu ir kokosais
Reikės:
Gaminimas: pirmiausia paruoškite kriaušes. Perpjaukite jas pusiau, išimkite vidurį, patepkite medumi, apibarstykite cinamonu, įdėkite šaukštą rikotos sūrio, apiberkite kokosų drožlėmis. Sudėkite į foliją ir kepkite uždaroje kepsninėje 200 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių. Tuomet išimkite, leiskite atvėsti bei ragaukite.
Grilyje išties verta kepti ne tik tokius desertus, bet ir vaisius, kuriuos ypač lengva paruošti. Jų į kepsninę galima sudėti pačių įvairiausių.
Kepimui puikiai tinka obuoliai, minėtos kriaušės, braškės, taip pat bananai, mangai, ananasai, figos, persikai. Juos irgi galima patepti sviestu, o kepti reiktų trumpai, kol taps aukso spalvos. Tuomet šie vaisiai tiks ir kaip garnyras, ir kaip desertas.
Parengta pagal pranešimą spaudai