PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 25 d. 20:33

Kaip elgtis, kad javapjūtė būtų saugi?

Marijampolė

Vidos Vaškevičienės nuotr.

Vida VaškevičienėŠaltinis: mmm.lt


311374

Prasidėjusi javapjūtė ne visiems ūkininkams buvo sėkminga – Marijampolės savivaldybėje jau kilo trys žemės ūkio technikos gaisrai. Kombainai dažniausiai užsiliepsnoja dėl įvairiausių gedimų, dėl ant įkaitusių mechanizmų paviršiaus susikaupusių dulkių. Javapjūtės metu ugniagesiai gelbėtojai vykdo prevencinę akciją „Saugi javapjūtė“ ir tikrina, kaip laikomasi priešgaisrinės saugos taisyklių reikalavimų.

Prasidėjus derliaus nuėmimo sezonui dėl užsidegusių kombainų, kitos žemės ūkio technikos kasmet padaugėja gaisrų atvirose teritorijose. Marijampolės savivaldybėje javapjūtės metu jau kilo trys gaisrai.

„Degė būtent javų kūlimo kombainai. Vieni kombainai nukentėjo daugiau, kiti mažiau. Pagrindinės gaisrų kilimo priežastys - kuro sistemos, elektros instaliacijos gedimai. Vienas atvejis buvo retesnis – kombainininkas kuldamas kliudė elektros stulpą, jį nuvertė ir nukritę laidai įžiebė gaisrą“, – teigia Marijampolės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyr. specialistas Gintas Dirda.

Pareigūnas žemdirbiams primena pagrindines priešgaisrinės saugos taisykles, siekiant išvengti gaisrų ir didelių nuostolių.

„Rekomenduojame kiekvieną rytą išsivalyti techniką, oro srautu išsipūsti variklio skyrių, grūdų kūlimo vietas. Pagal priešgaisrinės saugos taisykles privalu turėti du gesintuvus ir nedegų audinį. Mūsų rekomendacijos – įsigyti daugiau, rekomenduoju turėti mažiausiai keturis gesintuvus. Laukuose turėti vandens cisterną, arimo technikos, kad būtų galima aparti lauką, kilus židiniui, kad jis neišplistų“, – pataria Marijampolės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnas.

Javapjūtės metu ugniagesiai gelbėtojai vykdo prevencinę akciją „Saugi javapjūtė“ ir tikrina, kaip laikomasi priešgaisrinės saugos taisyklių reikalavimų.

„Jau yra atlikti penki reidai, kurių metu tikrinami javų kombainai, pagalbinė žemės ūkio technika ir priemonės, grūdų sandėliai, atkreipiamas dėmesys į priešgaisrinių saugos reikalavimų laikymąsi. Šiais metais grubių pažeidimų nenustatėme. Reikia pasidžiaugti, kad ūkininkų požiūris keičiasi – investuoja į brangią ir naują techniką, ją stengiasi prižiūrėti, saugoti. Priešgaisrinės saugos taisyklių reikalavimai yra įgyvendinami“, – teigia Marijampolės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyr. specialistas Gintas Dirda.

Pareigūno teigimu, prevencinės priemonės ir besikeičiantis požiūris lemia, kad pastaraisiais metais gaisrų javapjūtės metu mažėja.