PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Balandžio 30 d. 15:06

Ką priima ir ko nepriima stambiagabaričių atliekų aikštelės Kauno regione?

Kaunas

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


299723

Gyventojai Kauno regione turi galimybę patogiai atsikratyti nebereikalingais daiktais ir didelių gabaritų atliekomis. Įprastai tokios atliekos susidaro tiek kasdienėje buityje, tiek statybos darbų, namų remonto metu. Jos kelia didelį rūpestį bet kuriam žmogui, nes spintelė ar skalbimo mašina ne tik, kad netilps į šiukšliadėžę, bet ir negali būti išmetama su paprastomis atliekomis. Tam dirba stambių gabaritų atliekų aikštelės. Jų Kauno regione yra net 14. Daugumą atliekų jos priims nemokamai ir labai paprastai, tačiau kaip žinoti, ką į jas vežti galima, o ko negalima? Visas šias aikšteles Kauno regione valdantis Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (Kauno RATC) primena apie galiojančias taisykles.

Galima – elektronikos atliekos

Labai didelei daliai žmonių stambių gabaritų atliekų aikštelės reikalingos tam, kad priimtų nebereikalingą buitinę techniką bei elektroniką. Į įprastus konteinerius tokia technika netelpa ar tiesiog prie jų palikta būti negali. Jeigu ji neatsakingai išmetama arba neperduodama tvarkymui, technika ne tik, kad neyra, tačiau kelia ir kitų galvos skausmų. Iš elektronikos išsiskiriantys skysčiai gali skverbtis į gruntą, užteršdami dirvą bei požeminį vandenį.

Vien už atliekų palikimą neleistinoje vietoje galite gauti iki 140 EUR siekiančią baudą. Liūdniausia tai, kad žala aplinkai bus daug brangesnė, tad geriau pristatykite jas į atliekų aikšteles arba iškvieskite įmones, galinčias išvežti.

Negalima – daugiau nei 300 kg statybinių atliekų vienam gyventojui

Statybos, remonto ar griovimo darbai generuoja didelį kiekį atliekų. Kiekvienas atsakingas statytojas, darbų vykdytojas ar užsakovas turėtų pasirūpinti tuo, kad atliekos būtų išvežamos. Jei samdote statybos kompaniją, paprastai ji įsipareigoja atliekų išvežimą atlikti už jus. Tačiau situacijose, kada statyba užsiimate patys ar didžiąją dalį darbų darote savomis jėgomis, atliekas, ko gero reikės vežti patiems.

Tada turite turėti omenyje tai, kad vienam gyventojui taikomas iki 300 kg apribojimas statybinėms atliekoms per vienus metus. Į šią kategoriją patenka:

· Betonas;

· Plytos;

· Izoliacinės bei mineralinės medžiagos;

· Langų rėmai;

· Kitos mišrios statybinės atliekos.

Galima – 5 lengvųjų automobilių, mopedų, dviračių ar motociklų padangos per metus

Stambių gabaritų atliekų aikštelės surenka didžiulį kiekį padangų kasmet. Tiesa, reikia žinoti ir apie tai, kad keisdami seną padangų komplektą naujomis, oficialiame servise, galite senąsias nemokamai palikti ir servisas turi pasirūpinti utilizavimu. Šią paslaugą taip pat turi suteikti padangų pardavėjai. Tačiau, jeigu padangos liko jūsų žiniose ir jų nebepavyks nei parduoti, nei panaudoti, geriausia bus jas pristatyti į DGASA (didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles).

Aikštelėse iš fizinių asmenų priimama iki 5 vnt. padangų per metus. Tai gali būti lengvojo automobilio, motociklo, motorolerio, dviračio ar mopedo padangos. Svarbu prisiminti, kad gyventojai negali priduoti sunkvežimių ir žemės ūkio technikos padangų, kitų automobilių dalių. Tai yra papildomai apmokestinama paslauga, dėl jos reikia kreiptis į tokias atliekas tvarkančias įmones..

Negalima – žaliosios atliekos

Bioskaidžios – žaliosios atliekos turi potencialą tapti trąšomis ir kompostu. Į šią kategoriją pateks: krituoliai, lapai, nupjauta žolė, piktžolės bei gėlės ir kita.

Joms skirtos ne didelių gabaritų, o žaliųjų atliekų surinkimo aikštelės. Jos ten turi būti pristatytos be priemaišų, kad iš jų būtų galima gaminti kompostą. Informacija apie tokias atliekų aikšteles ir jų lokacijas bei darbo laikus pateikiama Kauno RATC interneto svetainėje.

Galima – tekstilė bei baldai

Prieš pradedant kalbėti apie tekstilės (drabužių) pristatymą į stambių gabaritų surinkimo aikšteles reikėtų būtinai įsitikinti, kad jos dar tiks kitam žmogui. Tokiu atveju juos galima nugabenti į specialų drabužių konteinerį. Iš ten jie bus nukreipti žmonėms, kuriems labai praverstų. Taip skatinamas tvarus vartojimas ir mažinama socialinė atskirtis.

Na, o jeigu jau nusprendėte, kad dėvėti drabužiai, užuolaidos, avalynė, aksesuarai ar patalynė bei panaši tekstilė ar net minkštos baldų dalys nebetiks niekam kitam, jas galite pristatyti į DGASA. Priimami kiekiai nėra ribojami, tad, atsinaujinimo ar tvarkymo darbų metu visada turėsite išeitį.