PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Liepos 10 d. 12:51

K. Starmeris: Ukraina gali britiškomis raketomis smogti taikiniams Rusijoje (papildyta)

Pasaulis

Keiras Starmeris. EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308728

Naujasis Jungtinės Karalystės premjeras Keiras Starmeris leido suprasti, kad su rusų invazija kovojanti Ukraina gali naudoti britiškas raketas „Storm Shadow“ smogti taikiniams Rusijos teritorijoje.

Britų premjeras sakė, kad Ukraina turi pati spręsti, kaip panaudoti JK atsiųstas raketas, bet pabrėžė kad būtina naudoti jas tik gynybiniais tikslais ir kad turi būti laikomasi tarptautinės humanitarinės teisės.

Skelbdami apie tai nuo praėjusio penktadienio valdžioje esantys leiboristai parodo, kad laikosi tokios pat pozicijos dėl iš oro paleidžiamų raketų kaip ir ankstesnės konservatorių vyriausybės, kurioms vadovavo Rishi Sunakas, Liz Truss, o anksčiau – Borisas Johnsonas.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo plataus masto invaziją į kaimyninę Ukrainą, JK yra viena ištikimiausių Kyjivo sąjungininkių.

JK Ukrainos kovai su Rusija yra skyrusi finansinės, karinės paramos, taip pat rengusi karių mokymus.

JK buvo pirmoji šalis, suteikusi Ukrainos kariuomenei ilgesnio nuotolio ginklų ir praėjusių metų gegužę paskelbusi, kad atsiųs raketų „Storm Shadow“.

Per NATO viršūnių susitikimą, kuriame jis turėtų susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, K. Starmeris, tikimasi, patvirtins britų paramą Ukrainai ir jos „nepajudinamą įsipareigojimą“ Vakarų kariniam aljansui NATO.

Gegužę Rusijai pradėjus naują puolimą Charkivo srityje, V. Zelenskis pareiškė, kad ukrainiečių pajėgoms neturėtų būti uždrausta naudoti Vakarų ginklus smūgiams į Rusijos teritoriją, nes kalbama ne apie puolimą, o apie gynybą.

Ukraina teigė, kad jai reikia smogti kariniams objektams Rusijoje, kad galėtų apsiginti ir atremti Rusijos atakas. Kai kurios Europos šalys išreiškė paramą Kyjivo pozicijai, tačiau Jungtinės Valstijos iki šiol priešinasi visų apribojimų Ukrainai naudoti savo ginklus panaikinimui.