PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 26 d. 11:21

K. Starmeris derybose su ES vadovais tikisi atnaujinti santykius po „Brexit‘o“

Pasaulis

Keiras Starmeris / ELTA nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


320637

Stiprindamas pastangas „perkrauti“ Jungtinės Karalystės (JK) santykius su Europos Sąjunga (ES), britų premjeras Keiras Starmeris lankysis Briuselyje.

Ministras pirmininkas nori atitaisyti žalą, kurią padarė daug metų trukę ginčai dėl „Brexit‘o“, kad būtų galima išplėsti prekybą ir bendradarbiavimą saugumo srityje.

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen po susitikimo su K. Starmeriu Niujorke atskleidė, kad JK premjeras kitą savaitę apsilankys Briuselyje.

Nuo tada, kai K. Starmeris pradėjo eiti pareigas, jis jau susitiko su daugybe ES lyderių. Jis yra prabilęs apie savo „ambicingus“ planus užmegzti naujus santykius.

„Noriu perkrauti mūsų santykius su ES ir užtikrinti, kad „Brexit‘as“ tarnautų britams“, – sakė jis. K. Starmeris nurodė „nekantraujantis kitą savaitę apsilankyti Briuselyje ir pradėti diskusijas“ su EK pirmininke.

ES yra pasiūliusi įdiegti jaunimo judumo schemą 18-30 metų amžiaus asmenims, kuri būtų susitarimo su JK dalis, tačiau K. Starmeris priešinasi bet kam, kas gali būti palaikyta laisvo judėjimo grąžinimu. Pasirodžiusiuose pranešimuose užsimenama, kad ES gali sušvelninti savo pradinius siūlymus, jog jie būtų priimtinesni K. Starmeriui.

Anksčiau šį mėnesį K. Starmeris pareiškė, kad nori „būti ambicingas dėl to, ką galime pasiekti vykdant ES perkrovimą“. „Tai nereiškia grįžimo į ES, į bendrąją rinką, muitų sąjungą ar laisvą judėjimą. Tai yra raudonosios linijos tuose rėmuose“, – tvirtino jis.