PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 9 d. 11:52

K. Navickas: rusiškų grūdų importo klausimas yra išspręstas

Lietuva

Pixabay.com nuotr.

Ignas DobrovolskasŠaltinis: ELTA


308476

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad rusiškų grūdų problema yra išspręsta. Anot politiko, tai pavyko nutarus drausti jų importą į Lietuvą bei Europos Komisijai (EK) padidinus muitus.

„Išsisprendė (rusiškų grūdų problema – ELTA), nes po sprendimo uždrausti importą rusiškų ir baltarusiškų grūdų į Lietuvą, jie nebekeliauja. Kadangi dabar yra didžiulis sąrašas importui, tai net ir tie produktai, kur buvo pašarai ir kiti, tai ir tie nekeliauja. Šis klausimas yra išspręstas, juolab EK sprendimas dėl padidintų muitų irgi prie to prisideda“, – antradienį Žemės ūkio ministerijoje žurnalistams teigė K. Navickas.

ELTA primena, kad Europos sąjungos (ES) valstybės nuo liepos 1 dienos įvedė „draudžiamuosius“ muitus iš Rusijos importuojamiems grūdams, kuriems iki šiol tarifai iš esmės nebuvo taikomi.

EK šią priemonę pasiūlė kovo mėnesį. Briuselis tikisi, kad tai apribos Rusijos pajamas, kuriomis ji finansuoja savo karą Ukrainoje ir padės kovoti su Rusijos vykdomu neteisėtu vogtų Ukrainos grūdų eksportu į ES rinkas.

Muitai taip pat įvesti produktams iš Baltarusijos, kuri buvo Rusijos puolimo prieš Ukrainą placdarmas. Tačiau tarifai netaikomi rusiškiems grūdams, vežamiems tranzitu per ES į blokui nepriklausančias šalis, siekiant užtikrinti, kad nenukentėtų maisto produktų tiekimas kitur.

Nuo birželio pradžios draudžiama į Lietuvą importuoti iš Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produktus ir pašarus pagal Žemės ūkio ministerijos parengtą ir Vyriausybės patvirtintą sąrašą.