PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 15 d. 14:30

K. Harris sukritikavo D. Trumpą, grasinusį susidoroti su „vidaus priešais“

Pasaulis

D. Trumpo ir K. Harris debatai / Scanpix

EtapliusŠaltinis: BNS.LT


324018

JAV demokratų kandidatė į prezidentus Kamala Harris pirmadienį Pensilvanijoje užsipuolė savo varžovą Donaldą Trumpą dėl jo grasinimo paremti JAV karinės jėgos panaudojimą prieš politinius oponentus.

Didžiojoje Amerikos dalyje vykstant išankstiniam balsavimui apklausos rodo, kad nacionaliniu mastu varžybos yra labai įtemptos, o Pensilvanijoje ir kitose svyruojančiose valstijose rezultatą gali nulemti nedidelis skaičius dar neapsisprendusių rinkėjų.

Artėjant lemiamai rinkimų dienai K. Harris kampanijos metu atkreipė dėmesį į vis labiau autoritarinę buvusio respublikonų prezidento retoriką. Ji išprovokavo kaltinimų, kad jis griebėsi fašistinės kalbos.

Demokratų viceprezidentė per mitingą Pensilvanijoje įsikūrusiame Eryje paleido vaizdo įrašą, kuriame D. Trumpas ragino įkalinti politinius oponentus ir ne kartą kalbėjo apie „vidaus priešą“.

D. Trumpas savaitgalį duodamas interviu televizijai „Fox News“ užsiminė, kad, jam tapus prezidentu, kariuomenė „labai lengvai susidoros su ligoniais, radikaliais kairiaisiais pamišėliais“.

K. Harris sakė, kad D. Trumpas persekios grupes, į kurias jis buvo nusitaikęs anksčiau, įskaitant žurnalistus, rinkimų pareigūnus ir teisėjus, kurie „primygtinai reikalauja laikytis įstatymų, o ne paklusti jo valiai“.

„Tai viena iš priežasčių, dėl kurių esu įsitikinusi, kad antroji D. Trumpo kadencija Amerikai būtų labai rizikinga ir pavojinga“, – perspėjo ji.

„Donaldas Trumpas darosi vis nestabilesnis ir nesuvaldomas, jis siekia nekontroliuojamos valdžios“, – pažymėjo ji.

Stagnuojantys apklausų skaičiai

D. Trumpas užsipuolė K. Harris dėl Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos politikos, jos rasės ir intelekto, o K. Harris siekė pabrėžti, kad respublikonų kandidatui labiau rūpi sėti baimę, o ne spręsti problemas.

D. Trumpas savo vidaus politikos varžovus vadina padugnėmis ir giriasi savo santykiais su užsienio diktatoriais, o jo bendražygis kandidatas į viceprezidentus J. D. Vance'as (Dž. D. Vansas) ne kartą atsisakė pripažinti, kad D. Trumpas pralaimėjo 2020-ųjų rinkimus.

78-erių D. Trumpas, vyriausias visų laikų didžiųjų partijų kandidatas į prezidentus, taip pat atmetė raginimus paviešinti informaciją apie savo sveikatos būklę, kaip paprastai daro kandidatai, ir jau trečius rinkimus iš eilės atsisako pateikti savo mokesčių deklaracijas.

Tačiau likus trims savaitėms iki JAV rinkimų D. Trumpas ir K. Harris tebėra įsitraukę į įnirtingą kovą dėl svyruojančių valstijų, ypač dėl bene svarbiausios iš jų – Pensilvanijos.

K. Harris likusiomis iki rinkimų dienomis priversta dar labiau stengtis pelnyti šių svyruojančių valstijų gyventojų palankumą, mat, rugsėjo vidurio apklausų duomenimis, palaikymas demokratų kandidatei sustojo ties 49 proc. riba.

Jos padėjėjai ypač nerimauja dėl mažėjančios afroamerikiečių rinkėjų paramos. Ši rinkėjų kategorija yra svarbus demokratų ramstis.

Sieks pelnyti afroamerikiečių rinkėjų palankumą

Praėjusią savaitę „The New York Times“ ir „Siena“ atlikta apklausa parodė, kad K. Harris remia 78 proc. afroamerikiečių rinkėjų, o per praėjusius prezidento rinkimus demokratus palaikė apie 90 proc. šių rinkėjų.

K. Harris ir jos kandidatas į viceprezidentusTimas Walzas, kuris savo kampanijos renginyje Viskonsine pavadino D. Trumpą „fašistu iki kaulų smegenų“, šią savaitę aplankys Mičiganą, Viskonsiną ir Pensilvaniją.

Atsižvelgdama į tai, kad vadinamosios „Rūdžių juostos“ valstijos tradiciškai remia demokratus, K. Harris ypač daug dėmesio greičiausiai skirs afroamerikiečių rinkėjų kategorijai.

Eryje K. Harris pristatė savo „galimybių darbotvarkę“, kuri apima smulkaus verslo paskolas ir mokymo programas afroamerikiečiams vyrams, taip pat sveikatos iniciatyvą, skirtą ligoms, kuriomis labiausiai linkę sirgti šios rasės žmonės.

Šią savaitę ji susitiks su populiariais afroamerikiečių žiniasklaidos atstovais, įskaitant vieną radijo laidos „Pusryčių klubas“ (Breakfast Club) vedėjų, žinomą sceniniu vardu „Charlamagne Tha God“. Pokalbis su juo numatytas antradienį Detroite.

D. Trumpas, kuriam tarp afroamerikiečių rinkėjų sekasi geriau nei bet kuriam kitam respublikonų kandidatui nuo Richardo Nixono (Ričardo Niksono) laikų XX amžiaus 7-e dešimtmetyje, Filadelfijos pakraštyje vykusiame renginyje pažadėjo sumažinti namų ūkių sąskaitas už energiją.

Paklaustas, kaip spręs infliacijos problemą, D. Trumpas atsakė, kad „mes ketiname padaryti daug dalykų“, o paskui ėmė kalbėti apie sienų saugumą ir žiniasklaidos kritiką dėl to, kad per savo rinkimų kampanijos renginius ne kartą minėjo išgalvotą serijinį žudiką Hanibalą Lekterį.

Kalbėdamas apie savo perspektyvas lapkritį vyksiančiuose rinkimuose, jis sakė džiūgaujančiai miniai: „Mūsų rezultatai ispanakalbių, afroamerikiečių rinkėjų apklausose labai pagerėjo. Ir man tai patinka.“