PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 18 d. 09:59

K. Harris paskambino D. Trumpui po antro įtariamo pasikėsinimo į jo gyvybę

Pasaulis

D. Trumpas ir K. Harris. EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


319173

Demokratų kandidatė į JAV prezidentus Kamala Harris antradienį paskambino savo varžovui Donaldui Trumpui, patyrusiam dar vieną numanomą pasikėsinimą į jo gyvybę.

Nepaisydama šio pokalbio telefonu, K. Harris kita proga toliau smerkė D. Trumpą, melagingai teigusį, kad atvykėliai iš Haičio JAV Ohajo valstijoje valgo gyventojų augintinius. Jos nuomone, tokie D. Trumpo teiginiai kursto neapykantą.

K. Harris teigė susisiekusi su D. Trumpu, besiruošiančiu grįžti į rinkimų kampaniją po savaitgalio incidento, kai jo golfo aikštyne Floridoje buvo pastebėtas žmogus su šautuvu.

„Pasitikrinau, ar jam viskas gerai. Pasakiau jam tai, ką esu sakiusi viešai – kad mūsų šalyje nėra vietos politiniam smurtui“, – duodama interviu Nacionalinei juodaodžių žurnalistų asociacijai (NABJ) sakė K. Harris.

Baltieji rūmai kandidatų pokalbį telefonu apibūdino kaip nuoširdų ir trumpą.

Tačiau jis įvyko demokratams ir respublikonams kaltinant vieniems kitus dėl susiskaldymo ir smurto kurstymo.

Per interviu NABJ, duotą Pensilvanijos valstijoje, kuri yra labai svarbi lapkričio rinkimams, K. Harris sureagavo į ginčą dėl D. Trumpo platinamų melagingų istorijų, esą atvykėliai iš Haičio Ohajuje valgo gyventojų kates ir šunis.

Po to, kai D. Trumpas ir jo pasirinktas kandidatas į viceprezidentus J. D. Vance'as anksčiau šį mėnesį viešai išsakė šiuos melagingus teiginius, Springfildo miesto imigrantų bendruomenė sulaukė dešimčių grasinimų susprogdinti bombas, dėl kurių teko uždaryti kai kurias mokyklas.

„Tai, kas vyksta su tomis šeimomis, toje bendruomenėje gyvenančiais vaikais, tiesiogine to žodžio prasme yra didžiulė gėda“, – pareiškė K. Harris.

Iki įtemptų JAV prezidento rinkimų liko vos septynios savaitės.

Neapykantos retorika

„Tai turi liautis. Turime pasakyti, kad jums negali būti patikėtos Jungtinių Valstijų prezidento pareigos, jei skleidžiate tokią neapykantos kupiną retoriką“, – pridūrė ji.

D. Trumpas dėl dviejų pasikėsinimų į jo gyvybę kaltino K. Harris ir prezidento Joe Bideno retoriką, esą jis kelia grėsmę demokratijai.

Tačiau pats D. Trumpas vartojo panašius žodžius, siekdamas pavaizduoti K. Harris kaip Ameriką sužlugdysiančią radikalę.

Liepą kalbėdamasis su ta pačia NABJ D. Trumpas pareiškė, kad K. Harris, kurios motina yra indė, o tėvas – jamaikietis, „ėmė ir pajuodo“, norėdamas pasakyti, kad ji siekdama politinės naudos nusprendė akcentuoti vieną iš dviejų savo rasinių tapatybių.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre teigė, kad J. Bidenas ir K. Harris niekada neskatino smurto.

Baltieji rūmai antradienį atmetė D. Trumpo kaltinimus, kad į jo gyvybę antrą kartą buvo pasikėsinta dėl netinkamos J. Bideno ir K. Harris retorikos.

„Prezidentas ir viceprezidentė visada griežtai smerkė visų formų smurtą“, – sakė K. Jean-Pierre, paklausta apie D. Trumpo komentarus.

„Tikrai niekada ir niekaip neskatinome smurto“, – pridūrė ji.

Sekmadienį D. Trumpą skubiai išvesdino JAV Slaptoji tarnyba, pastebėjusi krūmuose šalia golfo aikštyno, kur eksprezidentas žaidė, vyrą su šautuvu.

Toks pavojus D. Trumpui buvo iškilęs antrą kartą per du mėnesius. Liepos 13-ąją į jį buvo pasikėsinta per rinkimų kampanijos renginį Pensilvanijoje; tuomet kulka D. Trumpui sužeidė dešinę ausį.

Eksprezidentas, duodamas interviu socialiniame tinkle „X“, sakė, kad sekmadienį Slaptosios tarnybos agentai, pasigirdus šūviams, jį greitai nuvedė į golfo automobilį. D. Trumpas pridūrė, kad „mielai būtų įmušęs paskutinį kamuoliuką“.

Milijardierius teigė, kad šūvius iš tikrųjų paleido federaliniai agentai – kad jie šaudė į įtariamąjį, kai pastebėjo iš krūmų kyšant šautuvo vamzdį.