PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 23 d. 08:11

K. Harris: JAV visiškai pasirengusios išrinkti pirmąją moterį prezidentę

Pasaulis

JAV viceprezidentė Kamala Harris / Facebook nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


325337

Kamala Harris antradienį pareiškė, kad JAV yra visiškai pasirengusios išrinkti pirmąją moterį prezidentę, tačiau nesureikšmino savo kandidatūros kaip istorinės, sakydama, kad ji tiesiog nori atversti naują lapą tautai, kurią „išsekino“ Donaldas Trumpas.

Likus dviem savaitėms iki rinkimų dienos, K. Harris ir D. Trumpas rengia mitingus svyruojančiosiose valstijose, rodosi eteryje ir kalba tinklalaidėse, siekdami įgyti pranašumą lenktynėse, kurios, kaip rodo apklausos, yra iš esmės apylygės.

Kalbėdama nacionaliniame NBC tinkle, K. Harris, paklausta, ar Amerika pasirengusi išrinkti pirmąją moterį prezidentę, atsakė, kad šalis tam visiškai pasiruošusi, tačiau taip pat pažymėjo, kad jos kandidatūra yra skirta „atversti naują lapą“.

„Žmonės yra išsekę nuo Donaldo Trumpo ir jo požiūrio, nes jis kalba tik apie save“, – sakė ji.

Tuo metu D. Trumpas, kalbėdamas savo šalininkams Šiaurės Karolinoje, skleidė visai kitokią žinutę.

„Šie rinkimai yra pasirinkimas tarp to, ar turėsime dar ketverius metus nekompetencijos, nesėkmių ir katastrofų, ar pradėsime ketverius geriausius metus per visą mūsų šalies istoriją“, – sakė jis ir sulaukė pritarimo šūksnių.

Mitingo metu jis ne kartą pavadino K. Harris ir jos kandidatą į viceprezidentus Timą Walzą kvailiais.

„Užrakinti“ D. Trumpą

Rinkimus temdo ypatinga įtampa ir baimė dėl smurto ar D. Trumpo atsisakymo pripažinti rezultatus, jei jis pralaimės. Be kita ko, respublikonas ir toliau nepripažįsta pralaimėjęs 2020 metų rinkimus Joe Bidenui (Džo Baidenui).

K. Harris sakė NBC, kad jos kampanija yra pasirengusi scenarijui, jei D. Trumpas per anksti paskelbs pergalę per balsų skaičiavimo procesą, kuris gali užtrukti kelias dienas.

J. Bidenas, kuris nedažnai dalyvauja K. Harris kampanijoje, antradienį nusitaikė į D. Trumpą, perfrazuodamas liūdnai pagarsėjusią eksprezidento skanduotę, nukreiptą prieš Hillary Clinton (Hilari Klinton): „Užrakinkite ją“ („Lock her up“).

Lankydamasis Naujajame Hampšyre, J. Bidenas nedidelei miniai sakė, kad „turime užrakinti“ D. Trumpą – ir greitai pridūrė: „Politiškai užrakinti jį.“

D. Trumpui, kuris varžosi su K. Harris, kad pakeistų J. Bideną, pateikta virtinė baudžiamųjų kaltinimų keliose bylose, bet Baltieji rūmai labai stengiasi nesikišti į reikalus dėl respublikono teisinių problemų.

D. Trumpo kampanija atsakė, kad J. Bidenas ir K. Harris „visą laiką turėjo planą (...) politiškai persekioti savo oponentą“.

Apie 18 mln. amerikiečių jau balsavo paštu arba asmeniškai – tai sudaro daugiau kaip 10 proc. visų 2020 metų rinkimų dalyvių.

Atrodo, kad kai kurios apklausos pastaruoju metu respublikonui, kuris, būdamas 78 metų, yra vyriausias kurios nors pagrindinės partijos kandidatas JAV istorijoje, suteikia nedidelę persvarą – tačiau visos jos yra paklaidos ribose.

Kad ir kokie būtų rezultatai, lapkričio 5 dieną JAV įeis į istoriją: rinkėjai arba išrinks pirmąją šalies prezidentę moterį, arba į Baltuosius rūmus pasiųs pirmąjį nuteistą nusikaltėlį.

„Nešūkaukite, balsuokite!“

60-metė K. Harris kampanijai taip pat pasitelkė du itin populiarius demokratus: Baracką ir Michelle Obamas.

Buvęs prezidentas, antradienį kalbėdamas Madisone vykusiame mitinge, ugningai užsipuolė D. Trumpą.

„Nešūkaukite, balsuokite!“ – ragino jis žmones.

Kiek vėliau reperis Eminemas pristatė B. Obamą svarbiame K. Harris kampanijos renginyje Detroite ir sulaukė buvusio prezidento atsako repu.

„Paprastai aš nesinervinu, bet po Eminemo pasirodymo jaučiausi kažkaip taip“, – sakė B. Obama ir ėmė kartoti reperio hito „Lose Yourself“ žodžius.

Tuo metu D. Trumpas kampanijos metu vis dažniau kartojo sąmokslo teorijas, dažnai nukreiptas prieš migrantus ir savo politinius oponentus.

Antradienį Floridoje kalbėdamas su ispanakalbių bendruomenės lyderiais jis sakė: „Būdamas prezidentu, turi didžiulę (galią) – tai vadinama nepaprasta galia. Turi nepaprastą galią.“

„Tiesiog gali pasakyti: „Uždarykite sieną“ – ir siena uždaryta“, – pridūrė D. Trumpas.

K. Harris kampanija savo ruožtu ėmė vis garsiau kalbėti apie jo psichinį ir fizinį tinkamumą užimti prezidento postą, kartu bandydama patraukti nuosaikiųjų respublikonų rinkėjų dėmesį.

Be to, vienas artimiausių D. Trumpo padėjėjų, kai šis dirbo prezidento poste, buvęs jūrų pėstininkų generolas Johnas Kelly, antradienį leidiniui „The New York Times“ patvirtino ankstesnius pranešimus, kad respublikoną laiko fašistu.

„Žinoma, buvęs prezidentas yra kraštutinių dešiniųjų srityje, jis neabejotinai yra autoritaras, žavisi žmonėmis, kurie yra diktatoriai – jis tai yra sakęs. Taigi jis tikrai patenka į bendrą fašisto apibrėžimą, tikrai“, – kalbėjo jis.

Prieštaringai vertinamas tinklalaidininkas Joe Roganas, vienos klausomiausių JAV tinklalaidžių vedėjas, sakė, kad jo interviu su D. Trumpu turėtų pasirodyti penktadienį.

Netradicinė žiniasklaida, įskaitant tinklalaides, vaidina svarbų vaidmenį šių rinkimų kampanijoje, kandidatams bandant pasiekti specifinę auditoriją, pavyzdžiui, jaunas moteris ir juodaodžius vyrus.