PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 18 d. 14:57

K.Harris ir D.Trumpas tą pačią dieną aplankys rinkėjus svyruojančioje Mičigano valstijoje

Pasaulis

D. Trumpo ir K. Harris debatai / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS.LT


324702

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Kamala Harris (Kamala Haris) penktadienį surengs savo mitingus Mičigane – itin svarbioje valstijoje, kurioje arabų kilmės amerikiečių rinkėjai, supykę dėl Vašingtono paramos Izraeliui, gali nulemti JAV prezidento rinkimų rezultatus.

Po „Hamas“ vadovo Yahyos Sinwaro (Jahjos Sinvaro) nužudymo viceprezidentė K. Harris buvo optimistiškai nusiteikusi dėl paliaubų Gazos Ruože, kol Izraelis nepareiškė, kad jo mirtis nėra daugiau nei metus trunkančio karo pabaiga.

K. Harris turi būti labai atsargi, palaikydama prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) paramą pagrindiniam sąjungininkui Izraeliui tuo metu, kai musulmonų ir arabų amerikiečių rinkėjai reiškia pasipiktinimą dėl žmonių žūčių Gazos Ruože.

Vienas iš rinkėjų šioje valstijoje, 51-erių Marwanas Farajas (Marvanas Faradžas), sakė, kad palaikė J. Bideną, bet nebalsuos už K. Harris dėl jos paramos Izraeliui.

„Jie nuo pat pirmos dienos remia šį etninį valymą ir genocidą mūsų mokesčių doleriais, ir tai neteisinga“, – sakė iš Libano emigravęs M. Farajas, turėdamas omenyje J. Bideną ir K. Harris.

Viceprezidentė, kuri vos prieš tris mėnesius pakeitė J. Bideną lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, penktadienį Mičigane rengia virtinę rinkiminių mitingų, kuriuose bandys įtikinti rinkėjus balsuoti už ją.

„Šis momentas suteikia mums galimybę pagaliau užbaigti karą Gazoje, – pareiškė K. Harris, reaguodama į Y. Sinwaro mirtį, – ir jis turi baigtis taip, kad Izraelis būtų saugus, įkaitai būtų paleisti, o kančios Gazoje liautųsi.“

Įtempta kova

Palestiniečius remiantis judėjimas „Uncommitted“ anksčiau šį mėnesį atsisakė aiškiai paremti K. Harris, tačiau perspėjo, kad valdant D. Trumpui „gali būti dar blogiau“.

Viena iš grupės įkūrėjų Lexi Zeidan (Leksi Zeidan) teigė, kad rinkėjai turėtų atsižvelgti į „tinkamesnį antikarinį požiūrį“, o ne į tai, „kas yra geresnis kandidatas“.

K. Harris varžovas lapkričio 5 dieną vyksiančiuose rinkimuose, buvęs prezidentas D. Trumpas, dar nereagavo į Y. Sinwaro nužudymą, tačiau išreiškė paramą Izraelio kampanijai, atsakant į 2023-iųjų spalio 7-osios „Hamas“ išpuolį.

Respublikonų kandidatas penktadienį taip pat lankysis Mičigane, kur dalyvaus svarbiame kampanijos mitinge JAV automobilių pramonės sostinėje – Detroite.

Pasak jo rinkimų kampanijos komandos, tai bus proga išsamiai papasakoti, kaip Mičigano šeimos nukentėjo nuo infliacijos vadovaujant J. Bidenui ir K. Harris.

Ekonomika, imigracija ir abortai – vieni iš karščiausiai diskutuojamų klausimų šiuose itin įtemptuose rinkimuose.

Artėjant rinkimų dienai, demokratų viceprezidentė nežymiai pirmauja prieš savo varžovą respublikoną nacionaliniu mastu ir keliose svyruojančiose valstijose, nors daugumos apklausų rodomas skirtumas neviršija paklaidos ribos.