PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 9 d. 09:41

K. Budrys: sprendimas steigti poligonus Tauragėje ir Šilalėje bus išdiskutuotas su vietos bendruomene

Tauragė

Freepik.com nuotr.

Dominykas DatkūnasŠaltinis: ELTA


308432

Prezidento patarėjas Kęstutis Budrys tikina, kad Valstybės gynimo tarybos priimtas sprendimas steigti du poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose nėra lemiamas ir vienpusiškas. Jo teigimu, valstybė reaguos į pasigirdusius regiono medžiotojų ir vietos bendruomenės nuogąstavimus bei mėgins priimti abiems pusėms tinkantį susitarimą.

„Regiu situaciją pirmiausia per valstybės gynimo tarybos suformuotą prašymą kariuomenei ir Krašto apsaugos ministerijai drauge padirbėti ir įsivertinti kur Lietuvoje mes galėtume turėti brigadai manevruoti tinkamą poligoną. (...) Poreikis tam yra akivaizdus ir jis vis dar yra neišpildytas“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė Kęstutis Budrys.

Prezidento patarėjo teigimu, teritorijos Šilalės ir Tauragės rajonuose atrinktos kariuomenei atlikus teritorijų vertinimą. Paklaustas apie vieno iš poligonų steigimo vietą, esančią visai šalia Tauragės miesto, K. Budrys tikino, jog ši erdvė bus skirta tik karinio manevravimo mokymams.

„Ieškojome didesnės erdvės kur būtų galima manevruoti, kad gal yra svarbu pabrėžti žodį manevruoti, ne šaudymui, tai to triukšmo, kur haubicos pliekia po langais nebūtų“, – teigė jis.

K. Budrys ragino bendruomenę nepulti į kaltinimus ir tikino, kad sprendimas steigti poligonus bus išdiskutuotas siekiant rasti geriausią abipusę išeitį. Jo teigimu, šiuo metu Lietuva ruošiasi sąjungininkų brigados atvykimui, o esant poligono trūkumui, valstybė yra suinteresuota ieškoti tinkamų sprendimų.

„Nereikia priimti tokiose situacijose sąlygos, kad jei kažkas trukdo, tai bus neišsprendžiama. Manau, kad turime ne vieną gerąją patirtį, kai mes sugebame suderinti įvairius aspektus, apriboti vieną veiklą vardan kitos. Kaip kad Rūdninkų atveju, kai pavyko susitarti ir kaip pasikeitė pas sprendimas po 2022 metų, kai greitai suradome sprendimus su įvairiais apribojimais“, – tvirtino jis.

Naujų vietų poligonams Lietuvos pareigūnai žvalgosi šaliai priimant vis daugiau sąjungininkų pajėgų ir plečiantis pačios šalies ginkluotosioms pajėgoms.

Lietuva kuria nacionalinę diviziją, siekia, kad pilną operacinį pajėgumą ji pasiektų 2030 metais.

Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukraina, Vilnius su Berlynu sutarė dėl nuolatinio Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje. Berlynas tą planuoja padaryti iki 2027 metų, didžioji brigados dalis įsikurs Rūdninkų poligone. Lietuva per tą laiką žada parengti reikalingą infrastruktūrą.

Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, Tauragės rajone poligonas užims 4304 hektarus ploto, Šilalės – 2677 hektarus. Poligonų steigimo darbus ketinama pradėti rudenį.

Krašto apsaugos ministrui Laurynui Kasčiūnui paskelbus apie liepos viduryje planuojamą vizitą į Tauragės ir Šilalės rajonus, aptarti dviejų poligonų steigimą, bendruomenė jau rengia klausimus ministrui. Vietos gyventojų neramina pamėgtų poilsio zonų, miškų ir medžioklės plotų likimas.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Šilalės skyriaus valdybos pirmininkas Genadijus Zbarauskas tikino, kad bendruomenei nėra aišku, kodėl poligonų taip staiga prireikė, ir kodėl skubama pradėti jų steigimo darbus.