REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 28 d. 09:46

K. Budrys: Rusijos sprendimas pašalinti demarkacinius plūdurus Narvos upėje yra provokatyvus elgesys

Lietuva

Kęstutis Budrys. ELTA / Žygimantas Gedvila

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


302581

Rusijos pasieniečiams pašalinus estų demarkacinius plūdurus Narvos upėje, prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys sako, jog tai – provokatyvus Kremliaus elgesys.

„Estijos pasidalintas vertinimas man nekelia abejonių, kad tai yra provokatyvus elgesys – be jokio paaiškinimo ne tau priklausantį daiktą tiesiog paimti, pašalinti. Kai eina kalba apie valstybės sieną, taip yra tiesiog nesielgiama“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė K. Budrys.

„Žinoma, kelti tą įtampą, yra nuolatinis (Rusijos – ELTA) interesas ir jis pavyko. Bet šioje vietoje mes eilinį sykį pradedame kalbėti, kad yra kėsinamasi į pavojingus dalykus“, – teigė jis.

Prezidento patarėjas patikino, kad Lietuvos atveju kol kas analogiškų incidentų nėra fiksuota.

„Analogiškų veiksmų nesame sulaukę šiuo metu. Žinoma, tie demarkaciniai plūdurai – kaip ir mūsų Vištyčio ežere – priklausomai nuo sezono yra išskleidžiami, surenkami. Ir jie yra skirti tam, kad būtų užtikrintas sienos saugumas“, – pridūrė K. Budrys.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Estijos pasieniečiai pranešė, kad jog Rusija per naktį iš Narvos upės, skiriančios abi kaimynines šalis, pašalino plūdurus.

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas tai pavadino „pasienio incidentu“.

Talino teigimu, tik po 2022 metų vasarį prasidėjusio karo Ukrainoje Maskva ėmė ginčyti plūduriuojančių žymeklių, kurie naudojami tam, kad laivai netyčia nenuklystų į svetimus vandenis, statymą.

„Šiais metais Rusija paskelbė, kad nesutiks su maždaug pusės planuojamų“ plūdurų buvimo vietomis, nurodoma Estijos sienos apsaugos tarnybos pranešime.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA