REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Gegužės 29 d. 14:54

K. Bartoševičiaus apklausa riaušių prie Seimo byloje: kaltinamųjų replikos, ginčai ir pareigūnų pagalba teismui

Lietuva

BNS Fotobanko nuotr.

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA


302786

Riaušių prie Seimo kaltinamiesiems prieštaraujant dėl nuotolinės buvusio Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus apklausos, teismui pavyko apklausti liudytoją, tačiau per posėdį neišvengta replikų, prireikė ir salėje budinčių pareigūnų pagalbos.

K. Bartoševičius teismui pateikė prašymą, kad 2021 m. rugpjūtį prie parlamento vykusių riaušių bylą nagrinėjantis Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį jį apklaustų nuotoliniu būdu, šis prašymas buvo patenkintas.

„Jis turi būti čia, kaip ir visi mes“, – šaukė salėje esantys kaltinamieji.

Teisėja Zina Vilnienė paskelbė, kad gautas kaltinamųjų Antano Kandroto ir Astros Genovaitės Astrauskaitės advokato Eriko Rugieniaus prieštaravimas dėl nuotolinės K. Bartoševičiaus apklausos.

„Mano ginamieji prieštarauja tokiai apklausos formai, Antanas Kandrotas ir Astra Genovaitė Astrauskaitė prieštarauja, kad jis būtų apklaustas nuotoliu. Šį prašymą, kaip gynėjas, palaikau. Asmuo yra patalpoje – ar jam kas nepadeda atsakinėti į teismo klausimus? Jis turi būti teisme apklausiamas, kad mes užduotume klausimus, o atsakymai nebūtų paruošti trečiųjų asmenų“, – sakė advokatas.

Iš salės pasigirdo balsai, kad visi palaiko šio advokato prašymą.

Tačiau teismas nusprendė, kad vyks nuotolinė buvusio Seimo nario apklausa.

„Bus atliekama K. Bartoševičiaus apklausa, teismo nesaisto, liudytojui sutikus, teismui duodant leidimą, liudytojas gali būti apklaustas nuotoliniu būdu“, – sakė teisėja Z. Vilnienė.

Kaltinamieji ėmė laidyti replikas buvusiam politikui, iš teisėsaugos sulaukusiam kaltinimų seksualiniais nusikaltimais prieš vaikus.

Teisėja ne kartą įspėjo A. Kandrotą, A. G. Astrauskaitę, įspėjo, kad taip pat nuotoliniu būdu dalyvaujantis A. Kandrotas bus atjungtas iš posėdžio. Tačiau kaltinamieji buvo sunkiai tramdomi, A. Kandrotas į liudytoją kreipėsi „tu“, dėl to buvo įspėtas. Teisėjai nuolat drausminti kaltinamuosius, nes jie užduodavo ne su riaušių byla susijusius klausimus liudytojui.

„Patys baisiausi įvykiai, vaikų prievartavimas, ar supratai, pedofile“, – sušuko A. G. Astrauskaitė, išklausiusi K. Bartoševičiaus liudijimo.

„Nepapulk tu man į rankas“, – pareiškė kita kaltinamoji Adelina Sabaliauskaitė.

K. Bartoševičius teismui pasakojo, kad byloje minimų įvykių metu vyko Seimo posėdis, jam pasibaigus, popiet, nusprendė išeiti.

„Didžiulė minia iš visų pastato pusių, sklandė gandai, kad ir vienas išėjimas ir kitas išėjimas yra užblokuoti," – pasakojo K. Bartoševičius. Seime gaudė sirenos, parlamentarui tai priminė Sausio 13-osios įvykius, jis tuo metu buvo Seimo pastate.

K. Bartoševičiaus apklausą teisme teko trumpam sustabdyti, nes teisėjai kilo įtarimų, jos kai kurie kaltinamieji telefonais įrašinėja liudytojo apklausą. Socialinėje erdvėje ne kartą yra pasirodę riaušių bylos teismo posėdžių įrašai, nors Lietuvos įstatymai draudžia filmuoti, fotografuoti teismo posėdžius. Teisėja Z. Vilnienė prašė pareigūnų apžiūrėti per posėdį tų kaltinamųjų telefonus, kurie jais naudojasi per posėdį.

„Išėjau, buvo minia žmonių, neleido man praeiti, aš kokių 20-30 minučių bandžiau diskutuoti, lyg įvertinas, kad nėra su manim apie ką kalbėti. Esu girdėjęs, kad Vytautas Kernagis, Sergejus Jovaiša patyrė nesklandumų, Andrius Navickas. Morgana Danielė, išvažiuojanti dviračiu, irgi buvo užkalbinta. Manau, kad ji padiskutavo ir išvažiavo“, – sakė K. Bartoševičius.

Jis teigė, kad pats buvo apipiltas vandens srovele ir per tyrimą tyrėjams pateikė savo padarytas nuotraukas apie įvykius prie Seimo.

ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs A. Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs Andrejus Lobovas, buvusi mokytoja A. G. Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA