PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 12 d. 20:03

Juodkalnijos teismas išteisino dėl perversmo sąmokslo nuteistus du prorusiškus politikus

Pasaulis

Freepik.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


309246

Juodkalnijos teismas penktadienį išteisino prorusiškų pažiūrų parlamento pirmininką ir dar 12 asmenų, kurie buvo pakartotinai teisiami dėl įtariamo Rusijos remiamo bandymo įvykdyti perversmą.

2019 metais teismas nuteisė du dabar valdančiosios prorusiškos Demokratinio fronto (DF) partijos narius penkerių metų laisvės atėmimo bausmėmis už įtariamą sąmokslą nuversti ministrą pirmininką Milo Djukanovičių.

Šie du asmenys – dabartinis parlamento pirmininkas Andrija Mandičius ir parlamentaras Milanas Kneževičius – buvo apkaltinti priklausymu „nusikalstamai organizacijai“, kurios tikslas buvo „sutrukdyti Juodkalnijai įstoti į NATO“ ir nuversti M. Djukanovičių.

„Nebuvo įrodymų, kad kaltinamieji yra kalti dėl jiems inkriminuojamų veikų, todėl jie išteisinami“, – penktadienį sakė teisėjas Zoranas Radovičius.

Prokurorai gali pateikti apeliacinį skundą.

Po nuosprendžio A. Mandičius paskelbė bendrą nuotrauką su M. Kneževičiumi socialiniame tinkle „X“ su prierašu „Drąsa ir laisvė“.

2019 metais teismas nusprendė visiems kaltinamiesiems skirti iš viso 70 metų laisvės atėmimo bausmę. Dviem rusams, kuriuos prokurorai vadina šnipais, už akių buvo skirtos griežčiausios – 12 ir 15 metų – įkalinimo bausmės. Buvęs Serbijos policijos generolas nuteistas kalėti aštuonerius metus.

Maskva šiuos kaltinimus pavadino absurdiškais, o JAV valstybės departamentas 2019 metų sprendimą pavadino „teisinės valstybės pergale“ prieš Rusijos bandymus pakenkti Juodkalnijos suverenitetui.

Po dvejų metų apeliacinis teismas nuosprendį panaikino, o praėjusiais metais buvo pradėtas pakartotinis bylos nagrinėjimas.

Kritikai teigė, kad byla buvo sufabrikuota.

Po 2020 metų rinkimų M. Djukanovičiaus Demokratinė socialistų partija (DPS) prarado parlamento kontrolę ir pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius atsidūrė opozicijoje.

2017 metais Juodkalnija, kandidatė į Europos Sąjungą, įstojo į NATO.