REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Birželio 12 d. 19:21

Jungtinės Valstijos paskelbė naujų sankcijų Rusijai

Pasaulis

Pixabay.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


304536

Jungtinės Valstijos trečiadienį paskelbė virtinę naujų sankcijų, kuriomis siekiama pažaboti Maskvos karą Ukrainoje ir sugriežtinti užsienio bankų, vis dar turinčių reikalų su Rusija, atsakomybę.

JAV iždo ir valstybės departamentų sankcijos paveiks daugiau nei 300 subjektų ir įmonių Rusijoje, Kinijoje, Turkijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Į naujausią sankcijų sąrašą įtraukta ir Maskvos birža bei kelios jos patronuojamosios įmonės, taip pat keli subjektai, susiję su trimis suskystintų gamtinių dujų (SGD) projektais.

„Šiandienos veiksmais kėsinamasi į jų likusias galimybes apsirūpinti tarptautinėmis medžiagomis ir įranga, įskaitant jų priklausomybę nuo svarbiausių atsargų iš trečiųjų šalių“, – teigiama JAV iždo departamento sekretorės Janet Yellen (Džanet Jelen) išplatintame pareiškime.

„Mes didiname riziką finansų įstaigoms, turinčioms reikalų su Rusijos karo ekonomika, panaikiname galimybes išvengti mokesčių ir mažiname Rusijos galimybes pasinaudoti užsienio technologijomis, įranga, programine įranga ir IT paslaugomis“, – pridūrė ji.

Be trečiadienį paskelbtų naujų sankcijų, Iždo departamentas išplėtė Rusijos karinės pramonės bazės apibrėžtį.

Anksčiau užsienio bankams buvo taikomos sankcijos už Rusijos gynybos pramonės finansavimą. Tačiau naujausiais apribojimais vadinamųjų antrinių sankcijų taikymo sritis išplečiama visiems Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims, kuriems jau buvo pritaikytos JAV sankcijos.

Tai reiškia, kad užsienio finansų įstaigoms gali būti taikomos sankcijos už sandorius, susijusius su bet kuriais sankcionuotais asmenimis ar Rusijos bankais. Pranešama, kad išplėtus apibrėžtį, rizikos objektų sąrašas padidėjo nuo daugiau nei 1 tūkst. iki maždaug 4,5 tūkstančių.

Vašingtonas jau riboja informacinių technologijų paslaugų teikimą ir tam tikros programinės įrangos palaikymą asmenims Rusijoje.

Maskvos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad imsis atsakomųjų veiksmų dėl paskelbtų naujų sankcijų.

„Kaip visada tokiais atvejais, Rusija nepaliks tokių agresyvių veiksmų be atsako“, – valstybinė naujienų agentūra TASS citavo ministerijos atstovę spaudai Mariją Zacharovą.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA