PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 24 d. 18:13

Jubiliejiniame Baltijos kelio dienos minėjime Šiauliuose skleidėsi lietuvių autorių kūrinių grožis

Šiauliai

Rolando Parafinavičiaus nuotr.

Šiaulių kultūros centrasŠaltinis: Etaplius.LT


315245

Rugpjūčio 23 d. Šiauliuose vyko jubiliejinio Baltijos kelio dienos minėjimas. Lietuvą, Latviją ir Estiją prieš 35-erius metus bendram tikslui sujungusi iniciatyva įprasminta muzikine-literatūrine kompozicija „Baltijos tautų vienybei“. Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje vykęs renginys šiauliečiams priminė dieną, kuri ne tik suvienijo drąsius trijų Baltijos valstybių piliečius, bet ir istorinę pergalę, nutiesusią kelią į laisvę. Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.

Penktadienio vakarą jubiliejinio Baltijos kelio dienos minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje. Iš karto po jų istorinės datos įprasminimą tęsė muzikinė-literatūrinė kompozicija „Baltijos tautų vienybei“, įžvalgomis apie trijų Baltijos šalių laisvės kelią dalijosi Šiaulių „Aušros“ muziejaus muziejininkas, istorikas Antanas Jankūnas.

„Baltijos keliu išreiškėme savo nuomonę, norą gyventi laisvoje, nepriklausomoje, savoje valstybėje. Dabar mes po 35 metų turime, ką prisiminti, ką švęsti, nes mes tai padarėme, mes tikėjome, kad galime būti laisvi“, – kalbėjo A. Jankūnas.

Minint 35-ąsias Baltijos kelio metines šiauliečiams ir miesto svečiams renginio organizatorius – Šiaulių kultūros centras – padovanojo muzikinę-literatūrinę kompoziciją „Baltijos tautų vienybei“. Šventinėje sakraline dvasia alsuojančioje programoje skambėjo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio tekstai, Vytauto Mačernio poezija ir Lietuvos kompozitorių muzika, kurią susirinkusiesiems atliko baritonas Giedrius Prunskus ir ilgametis jo scenos partneris instrumentinis trio: Lina Krėpštaitė (fortepijonas), Aušra Lukoševičiūtė (fleita), Asta Krištaponienė (violončelė). Renginio organizatoriai džiaugėsi, kad muzikinė programa ne tik puoselėjo meilę tėvynei, bet ir priminė neišsenkantį tautiečių kūrybos lobyną.

Iki pat rugsėjo 1 dienos Šiauliuose vyks ir kitų Lietuvai reikšmingų istorinių datų įprasminimas. Rugpjūčio 24 d. nuo 15.30 val. ant Sukilėlių kalnelio vyks susitikimas su tarptautinės organizacijos „Tradicija, šeima, nuosavybė“ (TFP) nariais, politinių kalinių ir tremtinių organizacijomis, Sąjūdžio atstovais. Rugpjūčio 31-ąją prisiminti Laivės dieną bus galima Šiaulių kultūros centre, kur 18.30 val. bus rodomas dokumentinis filmas „Partizanas“ (rež. A. Zalanskaitė, 2020).

Visą renginių programą galima rasti Šiaulių miesto savivaldybės (www.siauliai.lt) ir Šiaulių kultūros centro (www.siauliukc.lt) interneto svetainėse.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus kultūrinių renginių organizatorė Rita Šimkienė, tel. +370 672 59 987, e. p. rita.simkiene@siauliukc.lt.


Foto galerija:


Rolando Parafinavičiaus nuotr.