PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugsėjo 26 d. 18:18

Jungtinės Tautos teigia, kad trūksta lėšų padėti Ukrainai ateinančią žiemą

Pasaulis

Jungtinės Tautos teigia, kad trūksta lėšų padėti Ukrainai ateinančią žiemą. Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


320759

Jungtinės Tautos neturi pakankamai lėšų, kad padėtų Ukrainai išgyventi žiemą, o Rusijos bombardavimai sunaikino pusę elektros energijos tinklo pajėgumų, ketvirtadienį pranešė JT pabėgėlių agentūra.

„Tikrovė tokia, kad tokių organizacijų kaip mūsų finansavimas šiuo metų laiku yra per menkas – mes gauname tik 47 proc. lėšų“, – agentūrai AFP sakė UNHCR atstovė Ukrainoje Karolina Lindholm Billing.

Ukraina ruošiasi sunkiam šaltajam sezonui po to, kai Maskvos bombardavimo kampanija nuniokojo jos itin svarbią infrastruktūrą.

„Valdžios institucijų paramos lūkesčiai ir prašymai iš tokių organizacijų kaip UNHCR iš tikrųjų didėja“, – sakė K. Lindholm Billing.

Ukrainoje šiuo metu yra apie 3,6 mln. vidaus pabėgėlių, tačiau Rusijos kariuomenės veržimasis į priekį rytiniame Donecko regione ir padažnėję oro antskrydžiai verčia dar daugiau žmonių palikti savo namus.

„Nuo rugpjūčio 1 dienos beveik 99 000 žmonių buvo evakuoti arba pabėgo iš fronto kaimų Donecko srityje“, – sakė K. Lindholm Billing.

UNHCR padeda vietinėms Ukrainos organizacijoms apgyvendinti perkeltuosius asmenis ir teikia pagalbą pažeidžiamiausiems, kad šie galėtų išgyventi žiemą.

Apie 650 000 žmonių gauna pagalbą, pavyzdžiui, šiltais drabužiais ar priemonių rinkiniais geresniam savo namų apšiltinimui.

„Jei pavyks gauti lėšų, esu įsitikinusi, kad galėsime jiems padėti“, – sakė K. Lindholm Billing.

Su Ukraina besiribojančių šalių Europos pareigūnai baiminasi, kad jei nebus skubiai padedama sutvarkyti elektros energijos tiekimą, šią žiemą į ES gali plūstelėti nauja pabėgėlių banga.

Nuo šios vasaros UNHCR pastebi, kad vis daugiau žmonių kaip pagrindinę išvykimo iš šalies priežastį nurodo elektros tiekimo nutraukimą arba jos trūkumą.

Dėl smarkiai padažnėjusių Rusijos smūgių ir atšiaurios žiemos bėgančiųjų skaičius gali labai išaugti, sakė K. Lindholm Billing.

„Taigi pagrindinė žinia yra ta, kad labai svarbu, jog Ukraina gautų paramą pažeistai energetikos infrastruktūrai atkurti, decentralizuotiems energijos gamybos pajėgumams sukurti“, – pridūrė ji.