PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 3 d. 20:20

JT ragina atlikti nepriklausomą tyrimą dėl pranešimų apie šešiems Izraelio įkaitams įvykdytą mirties bausmę

Pasaulis

Ginklas. Unsplash.com nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


316844

Jungtinių Tautų (JT) vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas antradienį paragino atlikti nepriklausomą tyrimą dėl pranešimų, kad palestiniečių ginkluotos grupuotės įvykdė mirties bausmę šešiems Izraelio įkaitams.

Anot Izraelio kariuomenės, šie šeši žmonės buvo pagrobti gyvi per spalio 7-osios „Hamas“ ataką prieš Izraelį, kuri sukėlė Gazos karą, ir buvo nušauti prieš pat jų suradimą. Kaip teigiama, jų palaikai buvo aptikti viename Gazos Ruožo tunelių. Izraelio sveikatos ministerija, pasak žiniasklaidos, pranešė, kad įkaitai buvo nušauti iš arti maždaug 48-72 valandos iki jų kūnų autopsijos.

„Esame pasibaisėję pranešimais, kad palestiniečių ginkluotos grupuotės įvykdė mirties bausmę šešiems Izraelio įkaitams, o tai būtų karo nusikaltimas“, – socialiniame tinkle „X“ nurodė JT žmogaus teisių biuras. Jis pridūrė, kad V. Turkas „ragina atlikti nepriklausomą, nešališką ir skaidrų tyrimą ir patraukti nusikaltėlius atsakomybėn“.

Per spalio 7-osios išpuolį prieš Izraelį žuvo 1 205 žmonės, daugiausia civiliai, rodo oficialiais Izraelio duomenimis paremti naujienų agentūros AFP skaičiavimai.

Palestiniečių smogikai per ataką taip pat pagrobė 251 įkaitą. 97 iš jų vis dar yra Gazos Ruože, įskaitant 33 žmones, kurie, Izraelio kariuomenės duomenimis, yra negyvi. Per savaitės trukmės paliaubas, galiojusias lapkričio mėnesį, buvo paleista daugybė įkaitų.

„Hamas“ ginkluotas sparnas pirmadienį pareiškė, kad įkaitai grįš į Izraelį „karstuose“, jei toliau bus daromas karinis spaudimas.

Per Izraelio kampaniją prieš „Hamas“ Gazos Ruože iki šiol žuvo mažiausiai 40 819 žmonių, skaičiuoja šios „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija. JT žmogaus teisių biuras teigia, kad dauguma žuvusiųjų yra moterys ir vaikai.