PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Liepos 9 d. 12:49

JT: labai tikėtina, kad Kyjivo vaikų ligoninė nukentėjo nuo tiesioginio rusų raketos smūgio

Pasaulis

Karas Ukrainoje. Ukrainos priešgaišrinės gelbėjimo valdybos nuotr.

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA


308498

Jungtinės Tautos antradienį paskelbė, jog „labai tikėtina“, kad vaikų ligoninė Kyjive nukentėjo nuo „tiesioginio smūgio“, kai į ją pataikė „Rusijos Federacijos paleista“ raketa.

JT žmogaus teisių stebėjimo misijos Ukrainoje vadovės Danielle Bell teigimu, dar būtina atlikti nuodugnesnį šio incidento tyrimą, tačiau filmuotoje medžiagoje „matyti, kaip ginklas pataiko tiesiai į ligoninę“, – Ženevoje kalbėdama su žurnalistais pasakė ji.

Pirmadienį Rusija raketomis puolė Ukrainos miestus, žuvo beveik 40 žmonių, sunaikinta „Okhmatdyt“ vaikų ligoninė Kyjive. Rusija paleido raketas į Ukrainos sostinę ir kitus miestus dieną. Dešimtys savanorių, įskaitant ligoninės darbuotojus ir gelbėtojus, kasė ligoninės griuvėsius, ieškodami išgyvenusiųjų.

Rusija neigia esanti atsakinga už smūgį į ligoninę ir tvirtina, kad didelę žalą Kyjivui sukėlė Ukrainos oro gynybos sistemų darbas. Tačiau D. Bell žurnalistams Ženevoje sakė, kad vaizdo įrašai „rodo, jog ginklas tiesiogiai pataikė į ligoninę“.

„Ochmatdyt“ vaikų ligoninė yra specializuota vaikų įstaiga, į kurią šeimos iš visos šalies atveža savo vaikus gydytis dėl rimtų sveikatos sutrikimų, tokių kaip vėžys ir inkstų ligos, sakė D. Bell, kalbėjusi vaizdo ryšiu iš Kyjivo.

„Vaizdo įrašų analizė ir įvykio vietoje atliktas vertinimas rodo, jog yra didelė tikimybė, kad vaikų ligoninė patyrė tiesioginį smūgį, o ne žalą dėl perimtos ginklų sistemos. Tai turi būti ištirta“, – sakė D. Bell. Jos komanda ir kariniai ekspertai apžiūrėjo žalą ligoninėje ir kalbėjosi su darbuotojais, pacientų tėvais bei vietos gyventojais. Ji sakė, kad per ataką ligoninėje buvo 670 vaikų ir daugiau nei tūkstantis medicinos darbuotojų.

Pasak D. Bell, Rusija greičiausiai iš lėktuvo paleido „oras-žemė“ sparnuotąją raketą Kh-101, ginkluotą keliais šimtais kilogramų sprogmenų. „Veiksniai, leidžiantys manyti, kad tai buvo tiesioginis pataikymas, pagrįsti vaizdo medžiaga, kurioje parodyta panaudoto ginklo tipo techninė specifikacija; ji rodo, kad ginklas tiesiogiai pataikė į ligoninę, o ne buvo perimtas ore“, – sakė D. Bell.