PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 7 d. 17:03

Daugiau nei 95 proc. Ukrainos karo belaisvių Rusijoje patyrė kankinimus

Pasaulis

Belaisviai / Pixabay.com

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


313141

Daugiau nei 95 proc. Ukrainos karo belaisvių, laikomų Rusijos nelaisvėje, yra kankinami, o tai yra karo nusikaltimas, teigia Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių stebėjimo misijos Ukrainoje vadovė Danielle Bell, pranešė „Ukrinform“.

„Jie kankinami per pirmąjį tardymą. Mušami metalinėmis ir guminėmis lazdomis, kankinami elektros srove. Išrengiami. Tai baisu. Tai blogiausia, ką regėjau per 20 savo karjeros metų, JT pavedimu lankydama belaisvius. Kankinimai plačiai paplitę ir struktūriniai. 95 proc. karo belaisvių iš Ukrainos buvo kankinami, tai yra karo nusikaltimas“, - sakė ji.

Informacija apie Rusijoje laikomus Ukrainos karo belaisvius, prie kurių nesuteikiama jokia prieiga, gaunama per pokalbius, kai jie per apsikeitimą karo belaisviais grįžta į Ukrainą.

D. Bell taip pat sakė, kad Ukrainos elgesys su Rusijos karo belaisviais skiriasi nuo to, kaip Rusija elgiasi su Ukrainos karo belaisviais. „Ukrainos valdžia suteikia mums neribotą prieigą prie stovyklų ir laikinų kalėjimų, kuriuose laikomi karo belaisviai. Nors po invazijos būta kai kurių problemų, per pastaruosius pusantrų metų matėme, kad kalinimo sąlygos atitinka humanitarinę karo teisę“, - sakė D. Bell.