PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 22 d. 07:58

Joniškio rajone bus atvertas Saulės mūšio memoriale įrengtas istorinės ekspozicijos centras

Joniškis

Raminta MajauskaitėŠaltinis: ELTA


319836

Sekmadienį, minint 788-asias Saulės mūšio pergalės metines ir Baltų vienybės dieną, Joniškio rajone visuomenei bus atvertas Saulės mūšio memorialo kalvoje įrengtas istorinės ekspozicijos centras.

Jauniūnuose vyksiančio renginio metu ant memorialo kalvos bus uždegti laužai, pristatyta baltų karybos ekspozicija, vyks mūšio inscenizacija, įvairūs edukaciniai užsiėmimai ir koncertas.

„Sekmadienio popietę bus pristatyta Saulės mūšio memorialo istorinė ekspozicija. Visgi pats memorialo kompleksas oficialiai dar nebus atidarytas“, – Eltai teigė Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius.

2008 metais pradėto Saulės mūšio memorialo projekto įgyvendinimas buvo atnaujintas 2022 metais, lėšų gavus iš valstybės biudžeto. Anot mero, statybas planuojama baigti trečiąjį šių metų ketvirtį.

„Iš esmės pagrindiniai darbai šiuo metu jau yra pabaigti. Tai dienų klausimas. Lieka užbaigimo ir dokumentavimo procedūros“, – tikino V. Gailius.

Šio projekto architektas yra šiaulietis Algimantas Černiauskas. Apskritimo formos memorialo aikštėje jau pastatytas 30 metrų aukščio monumentas, supiltas piliakalnis.

Saulės mūšis tarp žemaičių ir Kalavijuočių ordino kariuomenės vyko 1236 metų rugsėjo 22 dieną. Jo vieta yra įrašyta į Lietuvos istorijos paminklų sąrašą.