PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 18 d. 11:07

Jonavos rajone tęsiama mokinių maitinimo reforma

Jonava

A. Reipos nuotr.

Jonė LieponėŠaltinis: Jonavos rajono savivaldybė


319199

„Pernai, pradėję mokinių maitinimo mokyklose reformą, per metus nesulaukėme nė vieno skundo. Manau, kad rezultatas viršijo mūsų pačių lūkesčius, parodė, kad einame teisingu keliu. Šiemet, o ir kitais metais, ji ir toliau tęsiama“, – sako Jonavos rajono savivaldybės vicemerė Birutė Gailienė.

Naujuosius mokslo metus dalis miesto ir rajono mokyklų pradėjo kitaip organizuodamos mokinių maitinimą. Nuo šių metų karštus patiekalus savo mokyklos valgykloje ėmė gaminti J. Ralio gimnazija, naujas tiekėjas darbą pradėjo Senamiesčio gimnazijoje ir Neries pagrindinėje mokykloje.

„Maitinimo reforma prasidėjo pernai prieš naujuosius mokslo metus, kai daugelyje įstaigų baigėsi sutartys su buvusiu vienvaldžiu tiekėju, dominavusiu Jonavos rinkoje. Būta nemažai skundų: tiek dėl maisto kokybės ir kainos, taip pat dažnai netenkindavo maisto kaloringumo tyrimai.

Todėl patvirtome naują tvarką ir taip mokyklos galėjo pačios rinktis būdus, kaip organizuoti maitinimą“, – teigė B. Gailienė.

Pasak vicemerės, priimtas sprendimas siūlyti ne vieną, o kelis variantus – tam, kad ugdymo įstaigos pasirinktų joms tinkamą variantą. Mokyklos gali rinktis iš trijų maitinimo organizavimo galimybių – pirkti paslaugą, kaip ir anksčiau, maitinti pačios arba organizuoti maitinimą patalpų nuomos konkurso būdu.

Pastarasis reiškia, kad įstaiga skelbia savo valgyklos nuomos konkursą, tiekėjas investuoja į valgyklos patalpų ir įrangos atnaujinimą ir penkerius metus įsipareigoja užtikrinti maitinimo paslaugą. Laimi tas, kuris pasiūlo didžiausią investicijų sumą, o tai, ką investuoja, po penkerių metų lieka įstaigai. Pliusas tokiai įmonei yra tai, kad ji mokyklos valgykloje gali gaminti maisto produktus kitiems savo poreikiams, t.y., užsiimti papildoma veikla.

„Pernai metais savarankiškai gaminti pradėjo J. Ralio gimnazija, Šveicarijos progimnazija. Tačiau J. Ralio gimnazija dar negamino karštų patiekalų, o juos atsiveždavo ir Šveicarijos progimnazijos. Žinoma, kad tai nebuvo labai patogu, todėl nuo šio rugsėjo, savivaldybei papildomai investavus į valgyklos įrangą, gimnazijoje jau gaminami ne tik užkandžiai, tačiau ir karštas maistas.

Neseniai ten lankėmės ir vertinome, kaip organizuojamas darbas. Džiugina, kad dirba puikus kolektyvas, gerai įrengtos patalpos gamybai, sandėliavimui, o valgykla – mėgstama mokinių susibūrimo vieta. Verta paminėti ir nedideles kainas. Neabejoju, kad mokiniai per pertraukas tikrai rečiau lankysis prekybos centre ar degalinėje – kokybišką maistą jie gauna pačioje mokykloje.

Beje, šis pasirinktas būdas mokykloms yra tikrai nemenkas iššūkis. Tam reikia papildomų kompetencijų, tarkime, sudaryti valgiaraštį, sandėliuoti produktus, atsiranda apskaita, darbas su kasa. Daug dalykų, kuriuos būtina išmanyti, taip pat atsiranda naujų funkcijų, kurių paprastai biudžetinės įstaigos nevykdo. Bet, kaip matyti iš kelių mokyklų patirties, tai pasiteisina“, – sakė B. Gailienė.

Tai, kad mokyklų siūlomas maistas yra populiarus, liudija ir iškalbingas pernai metų faktas – tiek, kiek prieš tai J. Ralio gimnazijos valgykloje dirbęs tiekėjas uždirbdavo per mėnesį, ėmus gaminti patiems tokia pati suma surenkama per vieną dieną.

Pradėjus maitinimo reformą dalis ugdymo įstaigų rinkosi ir kitą būdą – organizavo patalpų nuomos konkursą.

„Taip į Jonavą atėjo keli nauji tiekėjai, kurie nuo pernai dirba J. Vareikio progimnazijoje, o šiemet tokį variantą pasirinko Senamiesčio gimnazija ir Neries pagrindinė mokykla. Dalis ugdymo įstaigų, kaip ir seniau, skelbė konkursus dėl mokinių maitinimo. Yra mokyklų, kuriose liko tas pas daug metų dirbęs tiekėjas, tačiau kai rinkoje atsirado naujų dalyvių – ši įmonė taip pat pasitempė ir dėl jos nebesiskundžiama“, – sakė B. Gailienė.

Vicemerės teigimu, keliose įstaigose pasiteisino švediško stalo principas, daugiau galimybių rinktis maistą atsirado nemokamą maitinimą gaunantiems mokiniams. Ugdymo įstaigos atkreipia dėmesį į bendrą maisto kultūrą, rūpinasi, kad maistas nebūtų švaistomas.

„Pastebime kintančią maisto kultūrą. Tarkime, R. Samulevičiaus progimnazijoje, po pietų, vaikai gali pasivaišinti sriuba, jei ji tą dieną lieka neparduota. Mokyklų valgyklose atsirado nemokamas geriamasis vanduo, ko seniau nebuvo.

Dar vienas malonus dalykas – maitinimo paslaugas teikiančios įmonės įsilieja į bendruomenės gyvenimą, atsiranda bendros veiklos“, – kalbėjo B. Gailienė.

Maitinimo reforma bus tęsiama ir toliau. Į Jonavos rajono savivaldybę kreipėsi ir kitų rajonų kolegos, norėdami perimti gerąją praktiką ir pokyčių savo rajono mokyklose.