PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 17 d. 14:50

JK vyriausybės programa: žada nuodugnesnį biudžeto vertinimą, aktyvesnę kovą su terorizmu

Pasaulis

Jungtinėje Karalystėje vykę visuotiniai rinkimai. EPA-ELTA

BNSŠaltinis: BNS


309988

Naujoji Jungtinės Karalystės leiboristų vyriausybė trečiadienį pažadėjo užtikrinti, kad visi svarbūs sprendimai dėl biudžeto būtų „nepriklausomai įvertinti“, įkurti naujas pajėgas kovai su terorizmu ir kitas vidaus politikos priemones.

Po Leiboristų partijos pergalės visuotiniuose rinkimuose JK parlamentas trečiadienį oficialiai atnaujina darbą, o karalius Charlesas III pristatė naujosios vyriausybės programą.

Po 14 metų pertraukos leiboristai perima vadovavimą šaliai, o naujasis ministras pirmininkas Keiras Starmeris žada artimiausiais mėnesiais daugiausia dėmesio skirti silpnėjančiai ekonomikai skatinti.

„Išlaisvinsime ekonomikos augimą ir nuimsime stabdžius nuo Britanijos“, – teigė K. Starmeris, sakydamas įžanginį žodį prieš karaliaus kalbą.

Vyriausybės programa ateinantiems vieniems metams karaliaus pristatoma pagal šimtmečių senumo tradiciją, kupina pompastikos ir ceremonijų.

Nepaisant to, kad tai pavadinta „karaliaus kalba“, kreipimąsi, kuriuo oficialiai pradedama nauja parlamento sesija, rašo ne monarchas kaip valstybės vadovas, o vyriausybė. Tai buvo pirmoji tokia centro kairiųjų leiboristų kalba nuo 2010 metų, kai jie praėjusį kartą buvo valdžioje.

Leiboristai grįžo į vyriausybę po triuškinamos pergalės prieš torius šio mėnesio pradžioje.

Kalboje pristatyti daugiau kaip 35 įstatymų projektai.

Planas nepriklausomai vertinti biudžetus susijęs su tuo, kad konservatorių premjerės Lis Truss 2022-aisiais parengtas jokiomis lėšomis nepadengto mokesčių mažinimo planas buvo sukėlęs sumaištį.

Valdantieji „priims teisės aktus, kuriais bus užtikrinta, kad visus reikšmingus mokesčių ir išlaidų pokyčius nepriklausomai įvertintų Biudžetinės atsakomybės biuras“, sakė karalius.

Teisės aktais patikslinta keletas jau anksčiau paskelbtų pranešimų, pavyzdžiui, apie turto fondo, skirto investicijoms į JK pritraukti, įsteigimą ir viešosios įstaigos, kuriai bus pavesta iki 2030 metų padidinti švarios energijos naudojimą, įkūrimą.

Leiboristai paskelbė ir apie spartesnę namų statybą bei planus vėl į valstybės rankas perimti geležinkelius.

Terorizmas, Europa ir Ukraina

JK taip pat patvirtino planus sukurti naujas sienos apsaugos pajėgas, kurioms būtų suteikti „kovos su terorizmu įgaliojimai“, siekiant pažaboti „organizuotą su imigracija susijusį nusikalstamumą“, siejamą su migrantų perplaukimais Lamanšo sąsiauriu mažomis valtimis.

„Bus pateiktas įstatymo projektas [...], kuriuo bus įsteigta nauja Sienų saugumo vadavietė ir suteikti didesni kovos su terorizmu įgaliojimai kovai su organizuotu su imigracija susijusiu nusikalstamumu“, – sakė Charlesas III.

K. Starmeris žada „sutriuškinti gaujas“, kurios mažomis valtimis plukdo migrantus per Lamanšo sąsiaurį iš Šiaurės Prancūzijos.

Naujoji vyriausybė taip pat planuoja pateikti įstatymo projektą dėl darbuotojų teisių stiprinimo, be to, pažadėjo iš Lordų Rūmų pašalinti beveik 100 paveldėjimo tvarka mandatą gavusių įstatymų leidėjų.

Leiboristai tai pavadino pirmuoju žingsniu prieš platesnes nerenkamų parlamento aukštųjų rūmų reformas.

„Bus imtasi priemonių konstitucijai modernizuoti, įskaitant Lordų Rūmų reformą, kuria bus panaikinta vietą paveldėjusių perų teisė posėdžiauti ir balsuoti Lordų Rūmuose“, – teigė karalius.

Į programą taip pat pateko buvusio ministro pirmininko Rishi Sunako pasiūlymas palaipsniui visuomenėje atsisakyti tabako vartojimo ir planai dėl futbolo reguliavimo institucijos įkūrimo.

Be to, vyriausybė pažadėjo „perkrauti“ santykius su Europa, siekdama nutraukti daug metų po „Brexito“ jaustą įtampą valdant ankstesnėms konservatorių administracijoms.

„Mano vyriausybė sieks perkrauti santykius su partneriais Europoje ir stengsis gerinti Jungtinės Karalystės santykius su Europos Sąjunga prekybos ir investicijų srityse“, – kalbėjo Charlesas III.

Jis teigė, kad nebus jokių pokyčių dėl tvirtos JK paramos Ukrainai, o leiboristai žada „atlikti svarbų vaidmenį užtikrinant Ukrainai aiškų kelią į narystę NATO“.

„Tai alkana partija, – prieš kalbą naujienų agentūrai AFP sakė buvęs leiboristų ministras Tony McNulty. – Jie trokšta parodyti, kad gali grįžti prie to, ką jie laiko natūralia vyriausybės partija.“