PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Spalio 24 d. 07:53

JK premjeras K. Starmeris atmeta D. Trumpo komandos kaltinimus dėl kišimosi į rinkimus

Pasaulis

Keiras Starmeris. EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


325579

Jungtinės Karalystės premjeras Keiras Starmeris trečiadienį atmetė Donaldo Trumpo komandos kaltinimus dėl Leiboristų partijos „akivaizdaus užsienio kišimosi“ į rinkimus Jungtinėse Valstijose, sakydamas, kad jos savanorių vykdoma agitacija yra normalu.

K. Starmeris taip pat tvirtino, kad palaiko gerus santykius su D. Trumpu, su kuriuo praėjusį mėnesį buvo susitikęs.

Buvusio prezidento teisininkų komanda pateikė skundą JAV Federalinei rinkimų komisijai, kuriame teigiama, kad „britų Leiboristų partija suteikė, o (Kamalos) Harris kampanija priėmė neteisėtus užsienio piliečių įnašus“.

Dokumente cituojami žiniasklaidos pranešimai, kad Leiboristų partijos pareigūnai, įskaitant naująjį premjero administracijos vadovą Morganą McSweeney, vyko į JAV konsultuoti K. Harris kampanijos.

D. Trumpo komanda taip pat pateikė dabar jau ištrintą Leiboristų partijos operacijų direktorės Sofios Patel įrašą socialiniame tinkle „LinkedIn“, kuriame ji ragino savanorius vykti į Šiaurės Karolinos valstiją, sakydama, kad „mes pasirūpinsime jūsų apgyvendinimu“.

Užsienio piliečiams leidžiama savanoriauti JAV rinkimuose, tačiau už tai negali būti mokamas atlygis.

Kartu su juo į Sandraugos susitikimą Ramiojo vandenyno Samoa saloje vykusiems žurnalistams K. Starmeris sakė, kad jo partija nepadarė nieko blogo ir kad savanoriai susimokėjo patys.

„Jie tai daro savo laisvalaikiu, jie tai daro kaip savanoriai, jie, manau, apsistoja pas kitus savanorius“, – teigė jis.

„Taip jie elgėsi ankstesniuose rinkimuose, taip jie elgiasi ir šiuose rinkimuose, ir tai tikrai akivaizdu“, – sakė premjeras.

Jis taip pat paneigė prielaidas, kad tai gali pakenkti santykiams su svarbiausia JK sąjungininke, jei respublikonų partijos kandidatas D. Trumpas įveiktų demokratę K. Harris ir grįžtų į Baltuosius rūmus.

K. Starmeris teigė, kad yra „užmezgęs gerus santykius“ su buvusiu prezidentu, su kuriuo praėjusį mėnesį susitiko dviejų valandų vakarienės buvusio nekilnojamojo turto magnato rezidencijoje „Trump Tower“ Niujorke.

Antradienį D. Trumpo šalininkas Elonas Muskas savo socialiniame tinkle „X“ parašė, kad „tai yra karas“ po to, kai nutekinti kampanijos grupės „Center for Countering Digital Hate“ dokumentai parodė, kad vienas iš jos tikslų buvo „nužudyti Musko „Twitter“, kaip anksčiau buvo vadinamas „X“.

Šiai kampanijos grupei ir analitiniam centrui vadovauja buvęs leiboristų patarėjas, o M. McSweeney yra buvęs jos direktorius.