REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 6 d. 19:15

JK ministras pirmininkas vadovavo pirmajam naujosios vyriausybės posėdžiui

Pasaulis

Keiras Starmeris. EPA-ELTA nuotr.

Karolis BrogaŠaltinis: ELTA


308142

Jungtinės Karalystės (JK) ministras pirmininkas Keiras Starmeris šeštadienį surengė spaudos konferenciją po pirmojo naujosios vyriausybės posėdžio. Jis žada apie iššūkius kalbėti visiškai atvirai, o paklaustas apie mokesčių didinimą sakė, kad teks imtis sudėtingų sprendimų, praneša dpa.

K. Starmeris žurnalistams teigė, kad triuškinanti pergalė parlamento rinkimuose suteikė leiboristų partijai aiškų mandatą visoje Jungtinėje Karalystėje – Anglijoje, Škotijoje, Velse ir Šiaurės Airijoje.

Naujajai vyriausybei teks priimti sudėtingus sprendimus dėl viešųjų finansų. Prognozuojama, kad artimiausiais metais bus apkarpytos išlaidos. Tačiau rinkimų kampanijos metu K. Starmeris tikino neplanuojantis didinti mokesčių.

Šeštadienį žurnalistai naujojo ministro pirmininko klausė, ar mokesčiai augs, kad būtų finansuojamos viešosios paslaugos.

„Kalbant apie sunkius sprendimus, mums teks jų imtis ir imtis anksti, o tai darysime visiškai atvirai, – sakė K. Starmeris, – kalbame apie sunkius sprendimus, kurie spręstų problemas ir kalbame atvirai, kokie jie yra“.

Ministras pirmininkas planuoja susitikti su didžiųjų miestų merais antradienį ir aptarti jų vaidmenį siekiant augimo, kuris būtinas visai JK. K. Starmeris žada, kad jo durys bus atviros visiems merams ir jo vyriausybė dirbs su visais, ne tik su leiboristų merais.

K. Starmeris pabrėžė, kad po daugiau nei 20 metų leiboristai turi daugumą Anglijoje, Škotijoje ir Velse, o tai yra aiškus mandatas vadovauti visoje Jungtinės Karalystėje.

Sekmadienį jis lankysis Škotijoje, Šiaurės Airijoje ir Velse, o tada grįš į Angliją. Jis susitiks su ministrais bei žada, kad naujieji ministrai visoje JK dirbs kitaip nei jų pirmtakai pastaraisiais metais ir pripažins visų keturių tautų pastangas.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus K. Starmeris teigė nekantraujantis įgyvendinti pokyčius. Anot jo, leiboristai ilgai planavo imti veikti nedelsdami, tačiau pakeisti valstybę per naktį bus neįmanoma.

Spaudos konferencija šeštadienį buvo surengta po pirmojo naujosios vyriausybės posėdžio. K. Starmeris sakė kalbėjęs su ministrais apie tai, kokių standartų ir darbo jis iš jų tikisi, ir kokias viltis dėl jų puoselėja valstybė.

Jo debiutas tarptautinėje arenoje JK ministro pirmininko poste įvyks ateinančią savaitę Vašingtone, JAV, kur jis dalyvaus NATO viršūnių susitikime. Jo metu bus diskutuojama apie paramą Ukrainai.

„Man visiškai akivaizdu, kad pirmoji mano vyriausybės užduotis yra saugumas ir gynyba – aiškiai pabrėžti mūsų tvirtą paramą NATO“, – jis kalbėjo per spaudos konferenciją.

K. Starmeris pridėjo, kad JK kartu su sąjungininkais rems Ukrainą, o apie tai penktadienį kalbėta ir su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA