PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 2 d. 10:25

Per įtariamą husių išpuolį į laivą Raudonojoje jūroje pataikė keli sviediniai

Pasaulis

Asociatyvi Scanpix nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


316509

Įtariama, kad Jemeno sukilėliai husiai pirmadienį atakavo laivą Raudonoje jūroje, pranešė pareigūnai.

Du sviediniai pataikė į laivą, o trečias sprogimas įvyko netoli laivo, pranešė Jungtinės Karalystės jūrų saugumo agentūra UKMTO.

„Vertinama padaryta žala, – nurodė UKMTO. – Nukentėjusiųjų laive nėra, laivas plaukia į kitą uostą.“

Husiai šių išpuolių kol kas nekomentavo. Neretai Jemeno sukilėliai apie tokius incidentus informuoja praėjus kelioms valandoms ar net dienoms.

Husiai nuo spalio rengia išpuolius prieš su Izraeliu susijusią laivybą Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje, taip rodydami paramą Gazos Ruožui, kur vyksta Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karas. Pranešama, kad nuo to laiko raketomis ir dronais buvo apšaudyta daugiau kaip 80 laivų.

Be to, per šiuos išpuolius žuvo keturi jūreiviai, husiai užėmė vieną laivą, o dar du nuskandino. Kitais atvejais JAV vadovaujama koalicija Raudonojoje jūroje perimdavo raketas ir dronus arba jie tiesiog nepasiekdavo taikinių.

Husiai teigia, kad taikosi į Izraelį ir su Izraeliu susijusius laivus, norėdami priversti nutraukti puolimą Gazos Ruože, kur Izraelis kovoja su „Hamas“ kovotojais.

Tačiau daugelis užpultų laivų nėra susiję su daugiau kaip 10 mėnesių trunkančiu konfliktu palestiniečių anklave. Kai kurie šių laivų plaukė į Iraną.