PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 22 d. 08:50

Javapjūtės metu būkime saugūs!

Joniškis

Joniškio rajono savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Joniškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnyba


310627

Prasidėjus javapjūtės sezonui, dėl užsidegusių kuliamų laukų, kombainų ar kitos žemės ūkio technikos padaugėja gaisrų atvirose teritorijose. Didžiausią riziką kelią užsidegantys kombainai. Dažniausiai užsiliepsnoja dėl įvairiausių gedimų, dėl ant įkaitusių mechanizmų paviršiaus susikaupusių dulkių, kurias reikia kuo dažniau valyti, taip pat gaisras gali kilti, dėl ištekėjusių tepalų ar užkritusių šiaudų.

Taip žemės ūkio technika gali užsidegti dėl kuro sistemos ir instaliacijos gedimų, todėl prieš išvažiuoti į laukus būtina patikrinti žemės ūkio techniką, ar nėra jokių kuro, tepalų nutekėjimų.

Joniškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesiai primena, kad žemės ūkio technika turi būti aprūpinta pirminėmis gaisro gesinimo priemonėmis.

Javų kombainai turėtų būti aprūpinti ne mažiau kaip dviem gesintuvais, su ne mažesniu kaip 4 kg gesinimo medžiagos užtaisu, taip pat būtinas ir nedegus audeklas. Kita žemės ūkio technika – ne mažiau kaip vienu ugnies gesintuvu, su ne mažiau kaip 4 kg gesinimo medžiagos užpildu. Taip pat labai svarbu išvykstant į laukus patikrinti gesintuvą – jo manometro rodyklė (jei yra manometras) turėtų būti žaliame fone. Gesintuvą ir nedegų audeklą būtina laikyti lengvai pasiekiamoje vietoje. Būtina žinoti, kad nepanaudojus gesintuvo, o panaudojus – beveik visada, dėl nuolatinės vibracijos slėgis jame sumažėja nepastebimai, gesintuvo čiaupui praradus sandarumą. Laiku vizualiai neapžiūrėjus gesintuvo, kad jis neveikia suprasime tik kilus gaisrui, todėl gesintuvo apžiūra, kaip ir technikos priežiūra, turi tapti kasdieniu įpročiu.

Praktika rodo, kad javapjūtės sezonu žemės ūkio technikos gaisrai kyla dėl subirusio guolio, įkaitusio metalo, kuris uždega susikaupusias dulkes, arba dar blogiau – kažkur dėl nesandarumo prasisunkusį tepalą. Dažniausiai nepakanka ir numatyto kiekio gesintuvų ugnies sutramdymui, nuslopinus ugnį dėl aukštos metalų temperatūros ir aplinkui esančių nesudegusių degių medžiagų išskiriamų dujų, ugnis vėl įsiplieskia apimdama didesnius plotus. Ugniagesiai rekomenduoja javų kombainuose ir kitoje žemės ūkio technikoje turėti mažiausiai 4 vienetus po 4 kg gesintuvų (miltelinių ir angliarūgštinių) iš kurių 2 ar bent vienas galėtų būti angliarūgštinis, skirtas ne tik slopinti ugnį išstumiant deguonį iš degimo zonos, bet ir mažinti paviršių temperatūrą ir pakartotinio užsidegimo tikimybę. Alternatyvą įvardintam gesintuvui gali būti indai su vandeniu 10–20 litrų, bet, kaip ir visi kiti gesintuvai patalpinti skirtingose, gerai prieinamose vietose.

Geriausia prevenciją išvengti gaisro pasekmių yra technikos priežiūra, atsakingas valymas ir plovimas.

Vadovaujantis priešgaisrinės saugos reikalavimais, deginti nenupjautą žolę, nendres, javus, ražienas, ir kitus pasėlius yra griežtai draudžiama. Jeigu augalinės kilmės liekanos yra surinktos ir sugrėbtos, galima deginti 30 metrų atstumu nuo statinių, tačiau asmuo turi prižiūrėti laužavietę, baigus degti privaloma užgesinti užpilant vandeniu, smėliu ar kt.

Patikrinimų metu, nustačius priešgaisrinę saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimų, gali būti skiriama nuobauda nuo 10 eurų iki 600 eurų.