REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 20 d. 21:14

JAV vyriausybė „labai nusivylusi“ B. Netanyahu pareiškimu dėl ginklų tiekimo

Pasaulis

B. Netanjahu. EPA-ELTA nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA.LT


305882

JAV vyriausybė dar kartą pareiškė savo nepasitenkinimą dėl naujausio Izraelio premjero Benyamino Netanyahu pareiškimo esą Vašingtonas sulaiko ginklų tiekimą Izraeliui. Šią savaitę paskelbta B. Netanyahu vaizdo žinutė, „švelniai tariant, glumina ir labai nuvilia“, ketvirtadienį pareiškė Nacionalinės saugumo tarybos komunikacijos direktorius Johnas Kirby‘is. Ypač turint omenyje tai, kad jokia kita šalis nepadeda Izraeliui gintis nuo „Hamas“ grėsmės labiau nei JAV, pridūrė jis.

„Įvairiais kanalais savo pokalbių partneriams izraeliečiams pareiškėme didelį savo nusivylimą dėl vaizdo įraše išsakytų teiginių ir susirūpinimą dėl šių teiginių teisingumo“, – pabrėžė J. Kirby‘is.

B. Netanyahu antradienį paskelbtoje vaizdo žinutėje griežtai užsipuolė JAV vyriausybę dėl esą sulaikomo ginklų tiekimo, taip sukeldamas svarbiausios savo sąjungininkės nepasitenkinimą. Jis neseniai JAV valstybės sekretoriui Antony‘iui Blinkenui Izraelyje pareiškęs, jog „nesuprantama, kad vyriausybė praėjusiais mėnesiais neperdavė ginklų ir amunicijos“, sakė B. Netanyahu vaizdo įraše.

A. Blinkenas ir kiti JAV vyriausybės atstovai kritiką kategoriškai atmetė ir pažymėjo, kad sustabdyta tik viena JAV siunta Izraeliui. Tai tam tikros bombos, kurių perdavimas kol kas sulaikytas, nes JAV vyriausybė nerimauja, kad jos gali būti panaudotos tankiai gyvenamoje teritorijoje Rafache Gazos Ruožo pietuose.

Tarp B. Netanyahu ir JAV prezidento Joe Bideno vyriausybės jau praėjusiais mėnesiais būta didelės įtampos. J. Bidenas ir kiti aukšti JAV vyriausybės atstovai kelis kartus neįprastai aiškiai pareiškė, kad nesutinka su B. Netanyahu veiksmais Gazos kare. Ypač daug kritikos buvo dėl didelio civilių aukų skaičiaus ir humanitarinės situacijos Gazos Ruože.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA