PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 6 d. 07:47

JAV teigia vykdanti intensyvią diplomatinę veiklą prieš eskalaciją Viduriniuose Rytuose

Pasaulis

Joe Bidenas. / Scanpix

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


312850

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas pirmadienį surengė krizės meto derybas dėl galimos Irano kontratakos prieš Izraelį, o jo administracija pareiškė, kad dirba ištisą parą, siekdama išvengti plataus masto karo Viduriniuose Rytuose.

Po praėjusią savaitę Irane įvykusio palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ politinio lyderio Ismailo Haniyeh nužudymo, dėl kurio Iranas ir jo sąjungininkai kaltina Izraelį, vis labiau nerimaujama, kad gali būti imtasi atsakomųjų veiksmų prieš Izraelį.

Prezidentas paskambino Jordanijos karaliui Abdullah II, kurio pareigūnai padėjo numušti Irano dronus ir raketas per ankstesnį balandį vykusį išpuolį. Tuo metu valstybės sekretorius Antony Blinkenas susisiekė su aukščiausio rango pareigūnais iš Kataro ir Egipto – esminių tarpininkų, siekiančių paliaubų 10 mėnesių trunkančiame Izraelio ir „Hamas“ kare.

„Vykdome intensyvią diplomatinę veiklą iš esmės visą parą su labai paprasta žinia – visos šalys turi susilaikyti nuo eskalacijos“, – sakė A. Blinkenas, prisijungęs prie kitų aukščiausių pareigūnų, dalyvavusių susitikime Baltuosiuose rūmuose.

„Taip pat labai svarbu nutraukti šį ciklą ir pasiekti paliaubas Gazoje“, – sakė A. Blinkenas, kuris nuo sekmadienio taip pat kalbėjosi su G-7 (Didžiojo septyneto) atstovais ir Irako ministru pirmininku.

Didėjančios įtampos regione fone pirmadienį per raketų ataką prieš bazę Irake buvo sužeisti keli JAV kariai.

Paklaustas, ar Iranas turi teisę atsakyti į Izraelio veiksmus, Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris (Metjus Mileris) sakė, kad Irano ataka neatitiktų „Irano žmonių ar platesnio regiono interesų“.

„Mūsų nuolat siunčiama žinia yra tokia – neženkite šio žingsnio. Jums to nereikia, tai niekam nenaudinga, tik kelia pavojų visam regionui“, – sakė Mileris.

J. Bidenas iki šiol rėmė Izraelio karą su „Hamas“ nuo spalio 7-osios, kai Irano remiama grupuotė surengė išpuolį prieš Izraelį, tačiau yra išreiškęs nusivylimą dėl I. Haniyeh nužudymo meto.