PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 8 d. 07:25

JAV teigia, kad nepaisant įtampos Izraelis ir „Hamas“ yra arti susitarimo dėl paliaubų

Pasaulis

Nepaisant įtampos Izraelis ir „Hamas“ yra arti susitarimo dėl paliaubų / Scanpix

EtapliusŠaltinis: BNS


313191

Baltieji rūmai trečiadienį tvirtino, kad Izraelis ir „Hamas“ vis dar yra arti susitarimo dėl paliaubų, nors po pagrindinio islamistų kovotojų grupuotės lyderio nužudymo didėja baimė dėl regioninio karo.

Po to, kai Iranas pagrasino atkeršyti už „Hamas“ politinio lyderio Ismailo Haniyeh nužudymą Teherane, Vašingtonas vis dar vykdo „intensyvią diplomatiją“, kad užkirstų kelią tolesniam eskalavimui.

„Hamas“ antradienį naujuoju politiniu vadovu paskyrė Yahyą Sinwarą, kuris tariamai vadovavo spalio 7-osios išpuoliui, sukėlusiam karą Gazos Ruože, todėl baiminamasi, kad ir taip nelengvos derybos taps dar sunkesnės.

„Esame taip arti, kaip, mūsų manymu, dar niekada nebuvome“, kad pasiektume susitarimą dėl paliaubų Gazos Ruože ir „Hamas“ laikomų įkaitų išlaisvinimo, žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

JAV pareigūnai pastarosiomis savaitėmis ne kartą sakė, kad susitarimas dėl paliaubų yra arti, ragindami Izraelį ir „Hamas“ priimti dabartinį pasiūlymą, pagal kurį būtų sudarytos pradinės šešių savaičių paliaubos.

Antradienį Baltieji rūmai pranešė, kad derybos „pasiekė galutinį etapą“, perskaitę prezidento Joe Bideno pokalbius su Kataro ir Egipto vadovais, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

Jungtinės Valstijos dabar stengiasi užkirsti kelią visuotiniam karui regione ir perkėlė lėktuvus bei karo laivus į regioną, kad prireikus padėtų ginti Izraelį.

„Mes dalyvaujame gana intensyvioje diplomatinėje veikloje visame regione“, – nurodė J. Kirby.

Jis pridūrė, kad „neketina kalbėti apie žvalgybos vertinimus“, kada Iranas ir jo sąjungininkė Libano „Hezbollah“ gali pulti ir ar jie jie tai darys.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį pareiškė, kad tiek Iranas, tiek Izraelis turėtų vengti tolesnio konflikto eskalavimo Artimuosiuose Rytuose.