PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 18 d. 07:14

JAV sako nedalyvavusios ir iš anksto nežinojusios apie pranešimų gaviklių sprogimus Libane

Pasaulis

JAV vėliava. BNS/Fotobankas nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


319126

Jungtinės Valstijos antradienį pareiškė iš anksto nežinojusios ir nedalyvavusios masiniuose Libano „Hezbollah“ naudojamų pranešimų gaviklių sprogdinimuose ir paragino Iraną elgtis santūriai.

„Galiu pasakyti, kad JAV tame nedalyvavo, JAV iš anksto nežinojo apie šį incidentą ir šiuo metu mes renkame informaciją“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris.

M. Millleris atsisakė komentuoti plačiai paplitusius įtarimus, kad sprogimus įvykdė Izraelis, kuris nuo spalio 7 dienos kitos kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio, išprovokavusio karą Gazos Ruože, kone kasdien apsikeičia ugnimi su Libanu.

Sprogimai nugriaudėjo po kelias savaites trukusių Jungtinių Valstijų diplomatinių pastangų, siekiant atgrasyti Iraną nuo tolesnių atsakomųjų veiksmų prieš Izraelį dėl „Hamas“ politinio lyderio Ismailo Haniyeh nužudymo Teherane.

M. Millleris sakė, kad JAV žinia Iranui išlieka nepakitusi.

„Norėtume paraginti Iraną nepasinaudoti jokiais incidentais ir nebandyti dar labiau padidinti nestabilumo ir įtampos regione“, – akcentavo M. Millleris.

Jungtinių Valstijų specialusis pasiuntinys Amosas Hochsteinas dieną prieš tai susitiko su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu ir kitais žydų valstybės pareigūnais, siekdamas atgrasyti nuo plataus masto karo prieš Libaną.

„Norime, kad Izraelio ir „Hezbollah“ konfliktas būtų išspręstas diplomatiniu būdu“, – pažymėjo M. Millleris.

„Norime, kad dešimtys tūkstančių izraeliečių, kurie buvo priversti palikti savo namus, ir dešimtys tūkstančių libaniečių, kurie taip pat buvo priversti bėgti, galėtų grįžti namo“, – nurodė M. Millleris.

Tačiau M. Millleris užsiminė, kad „Hezbollah“, kurią Jungtinės Valstijos laiko teroristine grupuote, galėtų suduoti smūgį, tačiau nepatvirtino Izraelio dalyvavimo.

„Teroristinės organizacijos nariai yra teisėti taikiniai, prieš kuriuos šalys gali pradėti operacijas“, – pridūrė M. Millleris.