PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 25 d. 12:59

JAV prezidentas J. Bidenas susitiks su Izraelio premjeru B. Netanyahu

Lietuva

Joe Bidenas / Scanpix

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


311275

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose susitiks su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu.

Abiejų lyderių susitikimas bus surengtas po to, kai B. Netanyahu trečiadienį bendroje Kongreso sesijoje pasakė kovingą kalbą, kurioje ragino JAV ir Izraelį laikytis išvien, kad būtų galima atremti „žudikišką priešą“ Iraną.

Įtampa tarp abiejų lyderių pastaruoju metu yra didelė, ypač dėl Izraelio vyriausybės veiksmų Gazos kare. J. Bideno administracija kaltina B. Netanyahu nededant pakankamai pastangų apsaugoti Gazos Ruože esančius civilius nuo antpuolių. Vašingtonas taip pat žerią kritiką Izraeliui už tai, kad jis neįleidžia daugiau humanitarinės pagalbos į šią palestiniečių teritoriją.

Ketvirtadienį taip pat numatomas B. Netanyahu susitikimas su numanoma Demokratų partijos kandidate į prezidentus Kamala Harris. Be to, penktadienį su Izraelio premjeru dar turėtų susitikti buvęs JAV prezidentas, Respublikonų partijos kandidatas į prezidento postą Donaldas Trumpas.

Tai pirmas B. Netanyahu vizitas Vašingtone per beveik ketverius metus ir pirmoji jo kelionė į užsienį nuo tada, kai spalio 7-ąją islamistinis palestiniečių judėjimas „Hamas“ surengė išpuolius Pietų Izraelyje, kurie sukelė karą Gazos Ruože.

B. Netanyahu vizitas rengiamas tuo metu, kai JAV išgyvena politinius neramumus. Kiek anksčiau pranešta, kad J. Bidenas traukiasi iš 2024 m. prezidento rinkimų kovos.