PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 10 d. 10:59

JAV pietuose per uraganą „Beryl“ žuvo mažiausiai 8 žmonės

Pasaulis

Pixabay.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308696

JAV pietuose per uraganą „Beryl“ žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, pranešė pareigūnai, pridūrę, kad medžius varčiusi ir didelius potvynius sukėlusi audra antradienį susilpnėjo iki potropinio ciklono.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas, reaguodamas į tai, kad per karščius milijonai žmonių Hjustono apylinkėse liko be elektros, pareiškė, kad alinanti oro temperatūra dabar yra didžiausias rūpestis.

Ankstų pirmadienio rytą Teksasą pasiekė iš Meksikos įlankos atslinkęs uraganas „Beryl“, susilpnėjęs iki pirmos kategorijos. Teksase per audrą žuvo mažiausiai septyni žmonės, dar vienas žmogus žuvo kaimyninėje Luizianoje, pranešė pareigūnai.

Praėjusią savaitę per Karibus praūžus rekordinio stiprumo uraganui, kuris vienu metu buvo sustiprėjęs iki stipriausios penktos kategorijos, žuvusiųjų skaičius išaugo iki mažiausiai 18.

Antradienio vakarą Teksase dėl pažeistų tinklų be elektros liko apie 2 mln. namų ūkių, nors buvo prognozuojama, kad temperatūra, atsižvelgiant į oro drėgmę, sieks 41 laipsnį Celsijaus.

„Didžiausią susirūpinimą šiuo metu kelia elektros energijos tiekimo sutrikimai ir ekstremalus karštis, nuo kurio kenčia Teksaso gyventojai“, – sakoma J. Bideno pareiškime.

Dar 14 tūkst. namų Luizianoje taip pat neturėjo elektros, rodo tiekimo stebėjimo sistemos „PowerOutage“ duomenys.

Kol brigados stengiasi atkurti paslaugų teikimą, gyventojai slėpėsi specialiai jiems įrengtose pastogėse su oro kondicionieriais.

Antradienį susilpnėjęs uraganas „Beryl“, vėjo gūsiams siekiant apie 13 metrų per sekundę, slinko per JAV vidurio vakarus šiaurės rytų kryptimi, pranešė JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC), perspėdamas, kad potvynių ir tornadų pavojus vis dar išlieka.

2,3 mln. gyventojų turintį Hjustoną nusiaubė uraganinis vėjas ir potvyniai.

Hariso apygardos šerifas Edas Gonzalezas socialiniame tinkle „X“ pranešė, kad per atskirus incidentus ant namų užvirtus medžiams žuvo 53-ejų vyras ir 74-erių moteris.

Vėliau Hjustono meras Johnas Whitmire'as spaudos konferencijoje pranešė, kad per gaisrą, kurį galimai sukėlė žaibas, žuvo žmogus, o kitas asmuo, policijos departamento darbuotojas, žuvo pakeliui į darbą patekęs į potvynį.

Tuo metu Luizianos Božerio apygardos šerifo biuras pranešė, kad ant namo užvirtus medžiui žuvo dar vienas žmogus.

„Retai pasitaiko“

51-erių Rose Michalec (Rouz Michalec) naujienų agentūrai AFP pasakojo, kad uraganas „Beryl“ sugriovė tvoras prie jos namų pietiniame Hjustono rajone.

„Tai gana didelė žala [...] Didesnė nei tikėjomės“, – sakė ji.

Hjustono centre buvo užlietos kelios teritorijos, įskaitant parką, kuriame paprastai vaikštinėja 76-erių Floydas Robinsonas (Floidas Robinsonas).

„Tokių niokojančių potvynių pastebiu dažniau nei kada nors anksčiau“, – AFP sakė visą gyvenimą Hjustone gyvenantis vyras.

„Dar tik liepos pradžia, o jau užklupo tokio stiprumo audra, kokia retai pasitaiko“, – pridūrė jis.

Teksaso pakrantėje vėjas nuplėšė kelių namų ir pastatų stogus.

Per Karibus nusiritęs uraganas

Kaip ketvirtos kategorijos uraganas „Beryl“ pirmiausia smogė Grenadai, Sent Vinsentui ir Grenadinams. Paskui jis praūžė pro Kaimanų salas ir Jamaiką, vienu metu sustiprėjęs iki penktos kategorijos.

Penktadienį stichija užgriuvo Meksiką, kur griovė medžius ir žibintų stulpus, plėšė stogų čerpes.

„Beryl“ nusinešė daug gyvybių: Grenadoje žuvo trys žmonės, Sent Vinsente ir Grenadinuose – du, Venesueloje – trys, Jamaikoje – du.

Nuo tada, kai NHC pradėjo registruoti duomenis, tai pirmasis uraganas, birželį pasiekęs ketvirtos kategorijos lygį, ir anksčiausiai liepą pasiekęs penktą kategoriją.

Anot uraganų eksperto Michaelo Lowry, „Beryl“ taip pat yra anksčiausiai Teksasą pasiekęs uraganas per pastarąjį dešimtmetį.

Labai retai pasitaiko, kad tokia galinga audra susiformuotų taip anksti Atlanto uraganų sezono metu, kuris paprastai trunka nuo liepos pradžios iki lapkričio pabaigos.

Mokslininkai teigia, kad klimato kaita greičiausiai prisideda prie tokių audrų kaip „Beryl“ stiprėjimo, nes šiltesniame vandenyne yra daugiau energijos, kuria jos gali maitintis.