PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 14 d. 07:24

JAV patvirtino 20 mlrd. dolerių vertės ginklų paketą Izraeliui

Pasaulis

Joe Bidenas / Scanpix

EtapliusŠaltinis: BNS.LT


313942

JAV prezidento Joe Bideno administracija antradienį patvirtino daugiau kaip 20 mlrd. dolerių (18,2 mlrd. eurų) vertės naujus ginklų pardavimus Izraeliui, atmesdama teisių gynėjų spaudimą nutraukti ginklų tiekimą dėl karo Gazos Ruože.

Sandoris patvirtintas J. Bidenui spaudžiant Izraelį ir islamistų grupuotę „Hamas“ sudaryti paliaubas 10 mėnesių trunkančiame konflikte, nors ginklams pasiekti Izraelį prireiktų ne vienerių metų.

Pranešime Kongresui Valstybės departamentas nurodė, kad patvirtino 50 naikintuvų F-15 pardavimą Izraeliui už 18,82 mlrd. dolerių (17,1 mlrd. eurų).

Izraelis taip pat nusipirks beveik 33 tūkst. tankų sviedinių, iki 50 tūkst. sprogstamųjų minosvaidžių sviedinių ir naujų karinių krovininių transporto priemonių.

2029 metais pradedami tiekti F-15, kuriais bus modernizuojamas dabartinis Izraelio orlaivių parkas, bus aprūpinti radarais ir saugaus ryšio įranga.

„Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios užtikrinti Izraelio saugumą, todėl JAV nacionaliniams interesams yra gyvybiškai svarbu padėti Izraeliui sukurti ir išlaikyti stiprius ir parengtus savigynos pajėgumus“, – teigiama Valstybės departamento pranešime apie „Boeing“ gaminamus naikintuvus.

Dėl tankų sviedinių JAV teigė, kad šis pardavimas „pagerins Izraelio gebėjimą atremti dabartines ir būsimas priešo grėsmes, sustiprins šalies gynybą ir atgrasys nuo regioninių grėsmių“.

Kongresas vis dar gali užblokuoti ginklų pardavimą, tačiau toks procesas yra sudėtingas.

Žmogaus teisių gynimo grupės ir kai kurie kairiųjų pažiūrų J. Bideno Demokratų partijos nariai ragino administraciją apriboti arba sustabdyti ginklų pardavimą Izraeliui, išreiškdami pasipiktinimą dėl civilių aukų Gazos konflikte.

Šeštadienį gelbėtojai „Hamas“ valdomoje teritorijoje pranešė, kad per Izraelio aviacijos smūgį mokyklai, kurioje glaudėsi perkeltieji palestiniečiai, žuvo 93 žmonės.

Izraelis teigė, kad taikėsi į kovotojus, veikiančius iš mokyklos. J. Bideno administracijos pareigūnai išreiškė susirūpinimą dėl civilių žūčių ir atsisakė komentuoti, ar buvo panaudoti JAV ginklai.

Gegužę J. Bidenas sustabdė bombų siuntą Izraeliui, perspėdamas dėl masinio Gazos Ruožo pietinio Rafacho miesto, kuriame gyveno daugybė perkeltųjų palestiniečių, puolimo.

Tačiau administracija teigė nesustabdžiusi kitų ginklų tiekimo ir atmetė birželį Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) pareikštus skundus, kad Jungtinės Valstijos lėtina tiekimą.

Izraelio ir „Hamas“ karą Gazos Ruože sukėlė precedento neturintis palestiniečių grupuotės išpuolis prieš Izraelį spalio 7 dieną. Per tą išpuolį, remiantis oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo 1 198 žmonės, daugiausia civiliai.

Palestiniečių kovotojai taip pat paėmė į nelaisvę 251 žmogų, iš kurių 111 vis dar laikomi nelaisvėje Gazos Ruože, įskaitant 39, kurie, kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio karinę kampaniją žuvo mažiausiai 39 929 žmonės.