PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Spalio 12 d. 17:12

JAV pajėgos surengė antskrydžius prieš IS pozicijas Sirijoje

Pasaulis

Sirija sprogimas (Asociatyvi nuotr.) / Unsplash

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA.LT


323462

Tęsiantis intensyviems mūšiams tarp Izraelio ir Irano remiamų „Hezbollah“ kovotojų Libane, JAV pajėgos kaimyninėje Sirijoje surengė oro antskrydžius prieš džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) pozicijas.

Amerikiečių ginkluotosios pajėgos „ankstų spalio 11 d. rytą įvykdė seriją oro smūgių prieš kelias žinomas ISIS bazes Sirijoje“, – šeštadienį tinkle X paskelbė už Artimųjų Rytų regioną atsakinga JAV centrinė vadavietė (CENTCOM).

Šios atakos „sutrukdys IS planuoti, organizuoti ir vykdyti atakas prieš Jungtines Valstijas, jų sąjungininkes ir partneres bei prieš civilius gyventojus visame regione ir už jo ribų“, sakoma pranešime. Vyksta žalos vertinimas, esą nėra duomenų apie civiles aukas.

Sirijoje dislokuota apie 900 JAV karių, kaimyniniame Irake – dar 2 500. JAV vadovaujama tarptautinė karinė koalicija šiose šalyse įkurta 2014 m., kad būtų išstumti sunitų grupuotės IS islamistai.

Nuo beprecedenčio „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį 2023 m. spalio 7 d. ir tada kilusio Gazos karo padėtis smarkiai paaštrėjo visame Artimųjų Rytų regione, pastaruoju metu – ir tarp artimo JAV sąjungininko Izraelio bei Irano remiamo „Hezbollah“ smogikų Libane, kurie yra „Hamas“ sąjungininkai.

Dėl to padaugėjo ir atakų dronais bei raketomis prieš JAV karių bei kovos su IS koalicijos ginkluotųjų pajėgų naudojamas bazes Sirijoje ir Irake. JAV į atakas reagavo virtine keršto smūgių prieš radikalias grupuotes ir Irake, ir Sirijoje.

JAV kariuomenės duomenimis, rugsėjį per dvi atskiras atakas Sirijoje nukauti 37 teroristai, įskaitant IS ir teroristų tinklo „Al Qaeda“ atšakos „Hurras al-Din“ narius.