PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 5 d. 10:56

JAV kaltina Rusijos naujienų kanalą RT kišimusi į prezidento rinkimus

Pasaulis

JAV vėliava / Unsplash

BNSŠaltinis: BNS


317116

Jungtinės Valstijos trečiadienį pateikė kaltinimus dviem Rusijos naujienų kanalo RT darbuotojams ir įvedė sankcijas redaktorėms, kaltindamos juos siekiu daryti įtaką 2024 metų JAV prezidento rinkimams.

Generalinis prokuroras Merrickas Garlandas taip pat paskelbė, kad konfiskuoti 32 interneto domenai, kaip įtariama, naudoti kampanijai, kuria siekta užtikrinti Rusijos pageidaujamą JAV rinkimų rezultatą – anot JAV pareigūnų, respublikono Donaldo Trumpo pergalę.

„Netoleruojame autoritarinių režimų bandymų išnaudoti mūsų demokratinę valdymo sistemą“, – sakė M. Garlandas Teisingumo departamento kovos su grėsmėmis rinkimams darbo grupės posėdyje.

„Nepaliaujamai agresyviai priešinsimės ir žlugdysime Rusijos ir Irano, taip pat Kinijos ar kitų užsienio piktavalių bandymus kištis į mūsų rinkimus“, – kalbėjo jis.

Tarp 10 asmenų ir dviejų subjektų, kuriems Iždo departamentas paskelbė sankcijas, yra valstybės finansuojamos RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonjan ir jos pavaduotoja Jelizaveta Brodskaja.

Iždo departamentas teigė, kad M. Simonjan buvo „pagrindinė Rusijos vyriausybės piktybinių pastangų daryti įtaką figūra“, o J. Brodskaja „atsiskaitinėjo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir kitiems vyriausybės pareigūnams“.

M. Garlandas nurodė, kad Niujorke dėl pinigų plovimo ir Užsienio agentų registracijos akto pažeidimo apkaltinti du RT darbuotojai – 31 metų Kostantinas Kalašnikovas ir 27 metų Jelena Afanasjeva.

Jie kaltinami pervedę 10 mln. dolerių (apie 9 mln. eurų) Tenesyje įsikūrusiai bendrovei, kuri naudojosi socialinių tinklų nuomonės formuotojais, kad „kurtų ir platintų JAV auditorijai turinį su užslėptais Rusijos vyriausybės pranešimais“, sakė M. Garlandas.

Kaltinamajame akte teigiama, kad JAV įmonė, kurios pavadinimas nenurodomas, skelbė vaizdo įrašus anglų kalba keliuose socialinės žiniasklaidos kanaluose, įskaitant „TikTok“, „Instagram“, „X“ ir „YouTube“.

„Bendrovė niekada neatskleidė nuomonės formuotojams ir milijonams jų sekėjų savo ryšių su RT ir Rusijos vyriausybe“, – sakė M. Garlandas.

RT savo „Telegram“ kanale atmetė JAV kaltinimus ir pavadino juos „nuvalkiotomis klišėmis“.

„Trys dalykai gyvenime yra neišvengiami: mirtis, mokesčiai ir „RT kišimasis į Amerikos rinkimus“, – sarkastiškai rašė RT, anksčiau vadinta „Russia Today“.

V. Putino aplinkos žmonės

JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad RT siekė „slaptai skleisti Rusijos vyriausybės propagandą, kad sumažėtų tarptautinė parama Ukrainai, kad būtų palaikomi prorusiška politika ir interesai, daroma įtaka rinkėjams JAV ir užsienio rinkimuose“.

M. Garlandas teigė, kad konfiskuotais interneto domenais naudojosi Rusijos vyriausybė, „vykdydama slaptą kampaniją, kuria buvo siekiama kištis į mūsų šalies rinkimus ir daryti įtaką jų rezultatams“.

Jis pridūrė, kad kampanijoje dalyvavo V. Putino artimiausios aplinkos nariai. Kremliaus tikslas, kaip teigiama viename vidaus dokumente, „yra užtikrinti Rusijos pageidaujamą rinkimų rezultatą“.

Generalinis prokuroras atsisakė nurodyti, koks tai rezultatas, bet JAV žvalgybos pareigūnai liepą užsiminė, kad Kremlius vėl teikia pirmenybę D. Trumpui, o ne jo oponentams demokratams, kaip ir per 2016 bei 2020 metų JAV prezidento rinkimus.

JAV pareigūnai ne kartą įspėjo apie užsienio jėgų pastangas kištis į artėjančius JAV rinkimus, o Vašingtonas Maskvą siekiu daryti įtaką JAV rinkimams kaltina nuo pat 2016-ųjų, kai vyko D. Trumpo ir demokratės Hillary Clinton kova.

Nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines, gegužę kalbėdama Senato komitete, paminėjo Rusiją, Kiniją ir Iraną kaip didžiausius pažeidėjus.

„Rusija išlieka aktyviausia užsienio grėsme mūsų rinkimams“, – sakė ji.